Vanredna sjednica: Vijeće sigurnosti UN-a sutra će razmatrati aktuelna dešavanja u Siriji

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) sutra će na vanrednoj sjednici razmatrati aktuelnu situaciju u Siriji i pitanje dopremanja humanitarne pomoć u toj zemlji.

Tokom sjednice, Vijeću će izvještaj o svojoj posjeti Siriji podnijeti i zamjenik generalnog sekretara UN-a zadužen za humanitarne poslove Mark Lowcock.

Vanredna sjednica VSUN sazvana je po zahtjevu Francuske, a šef francuske diplomacije Jean-Yves Le Drien je ranije danas najavio da će pokrenuti tu inicijativu.

On je nakon sastanka s ministrima vanjskih poslova zapadnog Sredozemlja u Alžiru kazao da je zabrinut zbog aktuelnih dešavanja u Siriji.

Podsjetio je da je o situaciji u sirijskim regijama Gute, Idliba i Afrina razgovarao i s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom.

“Na području cijele Sirije treba uspostaviti primirje i omogućiti neometano i bezuvjetno dopremanje humanitarne pomoći. Vijeće sigurnosti će sutra raspravljati o Siriji. Francuska će posebno ukazati na hitnost omogućavanja dopremanja humanitarne pomoći“, poručio je Le Drien na Twitteru.

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*