Turska: Pripadnici snaga sigurnosti uhvatili 422 migranta

U akcijama pripadnika snaga sigurnosti Turske izvedenim u Balikesiru i Erzurumu uhvaćena su 422 migranta, javlja Anadolu Agency (AA).

U distriktu Ayvalik koji pripada turskoj provinciji Balikesir uhvaćeno je 55 stranaca koji su pokušali ilegalnim putem preći na grčki otok Lezbos.

Ekipe oblaske straže primijetile su grupu migranta u čamcu u morskom prostoru Sarimsaklija. Među migrantima porijeklom iz Angole, Snegala, Južnoafričke Republike i Sirije nalazile su se žene i djeca.

Migrantima koji su prebačeni u štab Direkcije za obalsku stražu na otoku Cunda ukazana je pomoć u vidu lijekova, pokrivača, hrane i odjeće. Stranci će biti predati Direkciji za upravljanje migracijama u Balikesiru.

Policijske ekipe su u tri vozila u Erzurumu, uhvatile 367 migranata porijeklom iz Afganistana i Pakistana.

Ekipe za borbu protiv krijumčarenja i organiziranog kriminala pri policiji u Erzurumu tokom noćne patrole zaustavili su autobus u kojem se nalazilo 156 migranta iz Afganistana i Pakistana.

Istovremeno u kamionu na drugoj lokaciji pronađeno je 168 migranata, kao i kamionetu u kojem su se nalazila 43 migranta iz Afganistana. Privedena su tri vozača.

Migranti su uz novčanu naknadu sa vozačima dogovorili put do Istanbula.

Osim toga, Generalštab Turske saopćio je kako su pripadnici snaga sigurnosti u akcijama protiv ilegalnih migracija u subotu uhvatili 1.515 migratana koji su pokušali ilegalno preći granice te zemlje.

U Tursku iz Sirije ilegalnim putem pokušalo je ući 1.356, iz Irana tri, a iz Grčke 56 osoba. Iz Turske u Siriju i Irak su pokušale ilegalno otići po dvije osobe, a u Grčku 96.

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*