Nije postignut dogovor o reformi Izbornog zakona BiH

Propao je još jedan pokušaj predstavnika bh. vlasti da uz pomoć međunarodne zajednice dogovore izmjene izbornog zakona naše zemlje. Sporna pitanja ostala su ista, a stavovi, prije svega SDA i HDZ-a BiH, potpuno nepromijenjeni.
Više od četiri sata pregovora iza zatvorenih vrata i pritisak međunarodne zajednice. Ništa nije pomoglo predstavnicima stranaka Federacije BiH da barem malo približe stavove. Sporna pitanja i dalje su ista – izbor članova Predsjedništva BiH, delegata Doma naroda Federacije i održavanje izbora u Mostaru.

“Ne postoje prijedlozi, jednostavno mi smo razgovoarali i u ovom trenutku nema dogovora ni oko jednog pitanja”, kazao je Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA.

Zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto navela je kako su danas razgovarali o provedbi odluka Ustavnog suda BiH, kako za Mostar tako i u predmetu Ljubić, u kontekstu popune i legitimnog predstavljanja.

Lakše je reći šta nije sporno, poručuju predstavnici opozicije. Vremena za dogovor je sve manje jer je rok za izmjene zakona početak maja. Sve manje je i optimizma.

DF-ov zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH Damir Bećirović izjavio je kako razgovore nastavljaju, a da se danas najviše pričalo o statusu Mostara, te da konkretnih zaključak nema.

“S obzirom na to da vrijeme istječe, pitanje je koliko i šta se može uraditi u periodu koji je pred nama, pogotovo ukoliko političke pozicije ostaju zakovane na način kako jednoj političkoj partiji odgovara”, upozorava Damir Mašić, politički direktor SDP-a BiH.

Jedini dogovor koji je večeras postignut jeste da novi sastanci o ovom pitanju slijede uskoro.

(federalna)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*