Sud BiH: Nastavak suđenja Sakibu Mahmuljinu

Suđenje komandantu Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine Sakibu Mahmuljinu, za zločine počinjene nad srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće tokom 1995. godine, danas će biti nastavljeno pred Sudom BiH.

Optužnica tereti Mahmuljina da kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred “El mudžahedin”, ništa nije preduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Na suđenju održanom 7. marta, svjedok Tužilaštva BiH, bivši komandant 35. divizije Armije BiH Fadil Hasanagić rekao je da je Mahmuljin bio upoznat o nečovječnom postupanju pripadnika odreda “El mudžahedin” prema ratnim zarobljenicima.

Svjedok je rekao da je 12. septembra 1995. godine Mahmuljin dobio informaciju o zlostavljanju i ubijanju zatvorenika, pojasnivši da su izvještaje o tome sačinjavali obavještajni i bezbjednosni organi.

Prema navodima optužnice, pripadnici odreda “El mudžahedin” ubili su 52 ratna zarobljenika, u periodu od 11. do 29. septembra 1995. godine.

Nastavak suđenja je zakazan u 9 časova, saopštili su iz Suda BiH.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*