Čudesno povrće šenon čuva zdravlje cijelog tijela

Šenon je čudotvorno povrće koje možete poslužiti kao prilog uz brojna jela. Osim toga što će odlično izgledati na svakom tanjiru, ova biljka može se pohvaliti brojnim ljekovitim svojstvima i hranjivim tvarima koje pomažu očuvanju zdravlja cijelog tijela.
Ovo povrće je zapravo hibrid između brokule i karfiola. Uzgaja se poput karfiola, na skraćenoj stabljici, a razlika je u tome što su cvjetni pupovi kod šenona dosta krupniji.

Šenon sadrži vitamine A, C i K, dosta vlakana, željeza, magnezija i cinka. Sadrži brojne biljne pigmente koji su jako važni za ljudski organizam jer djeluju kao prirodni antioksidansi koji onemogućuju starenje ćelija i oštećenje tkiva. Ova biljka najbolje raste u proljeće i jesen te voli toplije temperature, kao i ostale kupusnjače.

Ukoliko želite ojačati organizam, šenon će dobro poslužiti u vašoj kuhinji jer sadrži dosta bjelančevina koje pune tijelo energijom. S druge strane, osobama koje se bore s viškom kilograma, prepoučuje se konzumiranje šenona koji osim male količine kalorija, sadrži vlakna koja stvaraju duži osjećaj sitosti.

Šenon u svom sastavu ima veću količinu kalcija nego mlijeko, pa tako može pomoći za jačanje kostiju, a odličan je i za osobe koje pate od osteoporoze.

Zbog brojnih hranjivih tvari u sebi, šenon je dobar u borbi protiv infekcija, prehlade i raznih bakterija. S obzirom da je slatkastog okusa, odlična je namirnica za djecu.

Na kraju, prilikom pripreme šenona, važno je da ga ne obrađujete previše termički. Najbolji je kada ga koristite svježeg ili lagano obradite na pari.

(RTV7/Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*