Modni gigant Prada na sudu zbog kupovine više od 700 mladih krokodila

Italijanska modna kuća Prada uskoro će se naći na sudu zbog problema vezanih za kupovinu kože od 700 mladih i 26 odraslih krokodila. Tužba protiv modnog giganta teška je dva miliona dolara.
Prada se našla u sudskim problemima kad je, kako piše Elle, firma Capo-USA otkrila kako je sklopila ugovor s njom za kupovinu kože i mladunaca američkih krokodila koje će koristiti za izradu egzotičnih kožnih modnih dodataka.

Dok su se druge modne kompanije, poput LVMH-a, Keringa i Hermesa, borile osigurati svoje lance snabdijevanja putem dobavljača skupih materijala, Prada je uz pomoć firme Capo-USA pronašla kvalitetne uzgajivače krokodila i time olakšala isporuke u tvornicu GNP Pelli u Italiji.

Capo-USA je bio plaćen za svako izleglo mladunče krokodila, a dodatno su zarađivali i od prodaje kože. Putem Capo-USA, Prada je uspjela uspostaviti snabdijevački lanac krokodila u Americi. Iz ove firme tvrde kako su samostalno prevezli 726 krokodila na Pradinu farmu u Louisiani gdje su se uzgajali krokodili zbog krzna i kože.

Međutim, GNP Pelli navodno nije platio proviziju Capo-USA, čime je izazvana šteta veća od dva miliona dolara koju ova američka firma traži u tužbi.

Italijanska modna kuća je odgovorila na tužbu. Kako kaže, traži da se predmet prebaci na Federalni sud u Floridi, a potom i u Milano.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*