5a87ee2b-dea0-4fa4-a44b-32cc0a0a0a7e-zoran-galic-2017-700x402

GPBiH o informacijama o nedostajućim “snajperima” i municiji

Prethodnih dana na nekoliko bosanskohercegovačkih portala objavljene su informacije o nedostajućim „snajperima“ i municiji u Graničnoj policiji BiH.
U svrhu davanja tačnih informacija za javnost GP BiH je objavila saopćenje: U 2017. godini  izvršen je redovan popis materijalno-tehničkih sredstava i opreme Granične policije BiH, kao i pregled kompletnog naoružanja u Graničnoj policiji BiH koji je  obavljan od strane certificiranh instruktora za vatreno oružje. Tom prilikom je u jednoj organizacionoj jedinici utvrđeno da nedostaju određeni dijelovi opreme s naoružanja.

Obzirom na utvrđeni nedostatak, direktor Zoran Galić formirao je vanrednu popisnu komisiju za materijalno-tehnička sredstva i opremu koja je po izvršenom popisu potvrdila da nedostaju određeni dijelovi opreme s naoružanja.

Nakon toga je odlukom direktora GPBiH  formiran istražni tim za utvrđivanje činjeničnog stanja u vezi s nedostajućim materijalno–tehničkim sredstvima i dijelovima opreme s naoružanja.

Predmet istraživanja tima bio je i utrošak municije koja je iz skladišta izuzimana za provođenje vježbi bojevog gađanja, a ne nedostajuća municija u samom skladištu, kako je to objavljeno u medijima.

Tim je sačinio informaciju o poduzetim aktivnostima i utvrđenom činjeničnom stanju koju je direktor Zoran Galić 19.4.2018. godine dostavio Tužilaštvu BiH.

U  konkretnom slučaju ovo Tužilaštvo će cijeniti da li je potrebno pokrenuti istragu u vezi s eventualnim postojanjem krivične odgovornosti za određena krivična djela počinjena od strane  određenih osoba ili više njih  u Graničnoj policiji BiH. Uz navedeno, pripadnici Ureda za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu GPBiH  poduzimaju propisane mjere i radnje u cilju utvrđivanja eventualne disciplinske odgovornosti pripadnika GPBiH u vezi s ovim slučajem.

 

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*