Masakr na granici Gaze i Izraela: Ubijeno 37 Palestinaca

SAD danas službeno otvara novo veleposlanstvo u Jeruzalemu, priznajući tako taj grad za izraelsku prijestolnicu. Palestinci zbog tog čina masovno prosvjeduju na granici s Izraelom, a izraelska vojska je odgovorila otvarajući vatru na njih i ubila 25 prosvjednika.
Proslava otvaranja novog veleposlanstva počinje u 16 sati po lokalnom vremenu, i to točno na sedamdesetu godišnjicu američkog priznanja Države Izrael i dan nakon godišnjice njenog osnutka. Sutra pak Palestinci obilježavaju Nakbu, odnosno Katastrofa, budući da su prije 70 godina na stotine tisuća pripadnika ovog naroda izbjegle ili protjerane iz svojih domova u današnjem Izraelu, prenosi Index.

Dok Trumpova administracija tvrdi da će ovaj potez dovesti do veće stabilnosti u regiji, kritičari se boje upravo suprotnog: Palestinci, koji također traže Jeruzalem, ili barem njegov istočni dio, za budući glavni grad svoje države, pokrenuli su masovne prosvjede odmah nakon Trumpove odluke.

Palestinski prosvjedi nastavili su se i u ožujku i travnju, povodom godišnjice palestinskog progona, a izraelska vojska odgovorila je na njih nasilno, pri čemu je ranila na stotine i ubila na desetke nenaoružanih prosvjednika, kao i dvojicu novinara.

Veliki prosvjedi na granici Gaze i Izraela, ubijeno 37 Palestinaca

Novi prosvjedi na palestinsko-izraelskoj granici izbili su uoči inauguracije američkog veleposlanstva, javlja AFP. Uskoro su počeli pristizati i izvještaji o mrtvima. National iz Ujedinjenih Arapskih Emirata prvo je javio da je u prosvjedima ubijen jedan Palestinac, zatim su ruski RT i izraelski Jerusalem Post javili o drugom ubijenom na granici Gaze i Izraela.

Njemačka dpa potom je javila da je čak sedam prosvjednika ubijeno, pozivajući se na ministarstvo zdravlja u Gazi. Među njima je i 14-godišnji dječak. AFP je potom broj poginulih podigao na 10, a NBC nakon toga na 12, pa izraelski Haaretz na 18. AFP sada javlja o čak 37 mrtvih, pozivajući se na palestinsko ministarstvo, u očitom pokolju izraelske vojske nad palestinskim prosvjednicima.

 

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*