Zaev zatražio podršku za promjenu imena u Ilindenska Makedonija

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da su njegova administracija i Vlada Grčke postigle saglasnost o novom imenu za Makedoniju, čime bi trebalo da bude riješen višedecenijski spor između Skoplja i Atine.

Zaev kaže da je “Republika Ilindenska Makedonija” kompromis prihvatljiv za obje strane o čemu je izvijestio najviše zvaničnike i političke lidere na sastanku u Skoplju.

“Donio sam odluku. Republika Ilindenska Makedonija je moguć kompromis. Vjerujem u ovo rješenje. Spreman sam da vodim i vodit ću naprijed. Makedonac sam i stojim iza ovog rješenja. Slijedite me i hajde svi zajedno da podržimo rješenje koje će nas voditi naprijed. Ovo je istorijska šansa, treba da je iskoristimo”, rekao je Zaev.

Kako je istakao, tim prijedlogom se jačaju temelji makedonske države i ojačava makedonski identitet.

“Ilinden je naša svijetla budućnost, makedonski Ilinden je garancija i za multietničku Makedoniju”, rekao je Zaev.

Prema njegovim riječima, makedonska strana će mogućim dogovorom dobiti finalnu potvrdu makedonskog jezika, garanciju za identitet i za međunarodne kodove koji će ostati MK i MKD.

Zaev je rekao da će Makedonija mogućim sporazumom prihvatiti da novo složeno ime bude za opštu upotrebu, a da će se za unutrašnju upotrebu sprovoditi u fazama i najavio referendum po tom pitanju, dodajući da je grčka strana to prihvatila.

Međutim, da li će to biti prihvatljivo za sve, znat će se nakon održavanja referenduma koji je Zaev također najavio. Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov izjavio je da će svoje mišljenje o ovom prijedlogu iznijeti nakon što dobije u pisanoj formi sve što je dosad razgovarano u pregovorima sa Grčkom.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*