Sezona alergija: Očekuje se naglo povećanje polena trava u zraku

Na području Kantona Sarajevo zabilježene su visoke koncentracije polena u zraku, a time i veliki broj polenskih alergija. U zraku dominira polen drveća breze, graba, jasena, borova, topole, tise, kleke, te trave i korova.

S obzirom na nestabilno vrijeme i najavljene padavine u narednom periodu, koncentracija polena u zraku generalno će biti smanjena. Međutim, povećanjem dnevnih temperatura ponovo se očekuju veće koncentracije polena.

U narednom periodu u zraku će biti smanjena koncentracija polena drveća, a naglo će se povećati polen trava i postepeno korova. Svim osobama koje su alergične na polen preporučuju se da izbjegavaju boravak na Vilsonovom šetalištu, posebno u sezoni cvjetanja lipa. Osobama osjetljivim na polen trava preporučuje se što duži boravak u šumama, posebno tokom ljeta i početka jeseni.

Zbog nepovoljnih klimatskih prilika u periodu od 13. aprila do 24. maja, na području Kantona Sarajevo došlo je do pada polena u zraku sa rekordnih 5666 polenovih zrna po metru kubnom do 573 polenovih zrna po metru kubnom, utvrđeno je monitoringom koji se vrši putem mjernih stanica “Pofalići” i “Stari Grad”.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*