Svjetski dan borbe protiv iskorištavanja djece za rad

Svjetski dan borbe protiv iskorištavanja djece za rad obilježava se 12. juna svake godine. Prvi put je obilježen 2002. godine u organizaciji Međunarodne organizacije rada (ILO) s ciljem podizanja svijesti i pokretanja akcija u svijetu protiv dječijeg rada.

Ovaj svjetski dan okuplja mnogobrojne vlade, poslodavce i radničke organizacije, civilno društvo, kao i milione ljudi iz cijelog svijeta sa željom da se istakne stanje djece prisiljene na rad širom svijeta.

Guy Ryder, generalni direktor (ILO) povodom Svjetskog dana borbe protiv dječijeg rada rekao je: ”Djeca su više ranjiva od odraslih. Potrebna je hitna akcija kako bi se osiguralo da djeca ispod 18 godina ne učestvuju u opasnom dječijem radu”.

Ciljevi održivog razvoja (SDG), koji su usvojeni od strane svjetskih lidera u 2015. godini pozivaju globalnu zajednicu da preduzme hitne i efikasne mjere za iskorjenjivanje prinudnog rada, okončanje modernog ropstva i trgovine ljudima te zabranu korištenja dječijih vojnika.

Djeca koja su oslobođena dječijeg rada u stanju su u potpunosti ostvariti svoja prava na obrazovanje, slobodno vrijeme i zdrav razvoj, što predstavlja osnovu za širi socijalni i ekonomski razvoj te suzbijanje siromaštvo.

Prema podacima Međunarodne organizacije rada, 218 miliona djece širom svijeta uključeno je u dječiji rad. Djeca su uzrasta između 5 i 17 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Među njima su 152 miliona djece koja su prisiljena na rad, gotovo polovina njih, 73 miliona, vrše poslove koji ugrožavaju njihovu sigurnost.

(RTv7/AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*