Husein ef. Kavazović: Ojačajte vjeru, ne klonite duhom i istrajavajte u dobru

“Neka se tragovi ramazana prepoznaju u danima pred nama. Ojačajte vjeru, ne klonite duhom i istrajavajte u dobru”, rekao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović u poruci vjernicima povodom Ramazanskog bajrama.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović je u bajramskoj poruci istakao kako muslimani s  radošću dočekuju  ramazanski Bajram, najradosniji dan u muslimanskoj tradiciji.

“Još jednom smo pokazali da možemo postići svaki cilj koji pred sebe postavimo kada ovladamo svojim slabostima i kada smo nošeni snagom vjere. A istinski slobodan je onaj čovjek koji savlada svoje strahove i slabosti. Iza nas je   mjesec odricanja i žrtve. Mjesec koji nas uči da se bez te žrtve i odricanja  ne mogu postići veliki ciljevi”, rekao je Kavazović.

Reis Kavazović je naglasio kako su muslimani tokom mjeseca ramazana tragali za božjom milošću i oprostom, jačali svoje porodice i pokazali solidarnost sa siromasima, te se iftarili u bratskoj ili porodičnoj atmosferi.

“Naše džamije su bile  osvijetljene prisustvom vjernika. Dokaz je to žive vjere u našem narodu. Nadamo se da ćemo vrijednosti vjere koje smo naučili pretočiti u našu svakodnevnicu”, poručio je reis Kavazović.

Dodao je da se i nakon ramazana nastavlja put duhovnog uzdizanja, te da je gospodar ramazana gospodar i ostalih 11 mjeseci u godini.

“Neka se tragovi ramazana prepoznaju u danima pred nama. Ojačajte vjeru, ne klonite duhom i istrajavajte u dobru”, rekao je Kavazović.

Podsjetio je također da je drugi dan Ramazanskog bajrama u BiH i Dan šehida:

” To je dan kada se sjećamo onih koji su kroz dugu historiju zemlje Bosne dali svoje živote za slobodu. Bože molimo te da ovu našu domovinu učiniš sigurnom, kao i sve zemlje svijete. Svim muslimanima i muslimankama u domovini Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i iseljeništvu želim sretne i berićetne bajramske dane. Provedimo ih s porodicom, prijateljima i komšijama.

Bajram šerif Mubarek Olsun !”, poručio je reis Kavazović.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*