Kozijas objavljuje povjerljive dokumente, Makedonci traže ostavku Zaeva

Ministar vanjskih poslova Grčke Nikos Kozijas trebalo bi danas da objavi 33 povjerljiva dokumenta, u vezi sa pregovorima o imenu prethodnih administracija Grčke i Makedonije.

Ranije je Kozijas zatražio skidanje oznake “povjerljivo” sa tih dokumenata, te mu je to i odobreno.

U navedenim dokumentima su napisani prijedlozi o rješenju spora od 1992. godine do danas.

Kozijas je rekao da će dokumenta objaviti danas, prije glasanja o povjerenju Vladi, koji je zatražila opozicija, prenijeli su makedonski mediji.

Sutra, nakon 27 godina pregovora, trebalo bi da bude potpisan dogovor o rješenju spora između Atine i Skoplja u vezi sa imenom Makedonija.

Prema ovom dogovoru Makedonija će biti preimenovana u Republiku Sjevernu Makedoniju.

Protesti u Makedoniji, demonstranti traže ostavku Zaeva
U međuvremenu, na protestima protiv dogovora sa Grčkom u vezi sa novim nazivom Makedonije, ispred zgrade Sobranja, demonstranti su zatražili ostavku makedonskog premijera Zorana Zaeva.

Stotinu građana na protestima uzvikivali su parole podrške predsjedniku Makedonije Đorđu Ivanovu, koji je rekao da neće podržati taj dogovor, te su zatražili zaustavljanje aktivnosti u vezi sa promjenom imena.

Demonstranti su ocijenili da je dogovor makedonskog i grčkog premijera štetan za državu, te su najavili nastavak protesta protiv dogovora sa Grčkom.

Sporazum bi trebalo da potpišu šefovi diplomatija Makedonije i Grčke Nikola Dimitrov i Nikos Kozijas, a sastanku će prisustvovati i premijeri Grčke i Makedonije Aleksis Cipras i Zoran Zaev.

Potpisivanju će prisustvovati visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini, evrokomesar za proširenje Johanes Han i generalni sekretar UN Antonio Guteres.

Naredne sedmice održaće se sjednica na kojoj će biti usvojen zakon o ratifikaciji dogovora, koji će biti upućen u Sobranje na ratifikaciju, a nakon toga dogovor će biti upućen na potpisivanje predsjedniku Đorđu Ivanovu, koji je najavio da ga neće podržati.

Naziv Makedonija, nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, postao je predmet rasprave između Skoplja i Atine. Ključni grčki argument jeste da korišćenje imena Makedonija predstavlja “bezbjednosnu prijetnju”, jer Grčka tako naziva svoju sjevernu oblast.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*