Održana svečana dodjela priznanja za budžetsku transparentnost najboljim općinama/opštinama u BiH

Jučer je na Jahorini fondacija CPI iz Sarajeva proglasila dobitnike priznanja koji su na nedavnom istraživanju otvorenosti budžetskog ciklusa na nižim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini osvojili najveći broj bodova. Istraživanjem se  mjerilo da li organi uprave pravovremeno tokom godine objavljuju najvažnije budžetske dokumente i da li objavljeni dokumenti sadrže sve potrebne podatke.

Dobitnici priznanja za otvorenost i transparentnost budžetskog ciklusa su:Bijeljina, Prnjavor, Tešanj, Sarajevo- Centar, Sarajevo- Novo Sarajevo, Sarajevo- Stari Grad, Zenica, Gradiška, Mrkonjić Grad, Bosanska Krupa, Bihać, Odžak, Gračanica, Lukavac, Tuzla, Kanton Sarajevo, Zeničko Dobojski Kanton, Posavski Kanton.

Zalaganje navedenih organa vlasti dobar je i važan primjer ostalima u Bosni i Hercegovini da transparentnost ovisi prvenstveno o političkoj volji i odluci vodećih ljudi općina/opština i kantonai da budu odgovorni prema građanima. Svi navedeni organi vlasti učinili su dodatni napor da objavljuju Budžete za građane, kratke i razumljive vodiče koji pomažu građanima i poduzetnicima da bolje razumiju javne finansije svoje općine/opštine ili kantona.

Istraživanje je provedeno u okviru Programa održivosti civilnog društva koji financira američka agencija za međunarodni razvoj USAID.

RTV7

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*