Teroristi FETO-a pokušali zloupotrijebiti i omesti izbore u Turskoj

Teroristička organizacija FETO pokušala je izazvati kaos u Turskoj tokom današnjim predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

Prema podacima koje je prikupio novinar AA, teroristi FETO-a su i tokom ranijih izbornih procesa u Turskoj koristili različite metode pokušaja destabilizacije Turske.

Čelnici FETO-a su pripadnicima te organizacije i tokom lokalnih izbora u martu 2014. godine i parlamentarnih izbora u junu i novembru 2015. godine u Turskoj naredili da glasaju za najjače protukandidate vladajućoj Stranci pravde i razvoja (AK Parti).

Turski istražni organi su došli do brojnih dokaza koji to potvrđuju, a riječ je o dokumentima zaplijenjenim tokom pretresa kuća pripadnika FETO-a, kao i o njihovim priznanjima tokom davanja iskaza pred pravosuđem. Naredbe su otkrivene i u transkriptima presretnutih poruka terorista FETO-a koji su koristili šifrirani sistem komunikacije ByLock.

Rukovodstvo terorističke organizacije FETO od članova je tražilo da ne ulaze u predizborne rasprave s predstavnicima AK Partije, već da ukazuju na loše stvari u zemlji i ne glasaju za tu partiju.

Istražni organi su otkrili da je FETO od svojih članova na istoku i jugoistoku Turske tražio da glasaju za opozicionu Narodnu demokratsku partiju (HDP) čiji lideri se terete za veze s terorističkom organizacijom PKK. Kako bi izbjegli reakcije šire javnosti čelnici FETO-a su HDP oslovljavali kodnom šifrom “DP“.

Uhapšeni pripadnici FETO-a su priznali kako su svi dobijali zadaće i kako su morali podnositi redovne izvještaje o aktivnostima provedenim za podršku najjačim AK Partijinim oponentima u svim turskim regijama.

“Haram je glasati za AK Partiju koja zemlju vodi u stanje Sjeverne Koreje. Ako treba i fetvu sam izdao za to“, naveo je bivši član jednog muftijstva i član FETO-a tokom dopisivanja s drugim članovima te organizacije na ByLocku.

FETO je i uoči i tokom današnjih prijevremenih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj nastavio pokušaje remećenja izbornog procesa.

Odbjegli optuženik za planiranje vojnog udara Tuncay Opcin je posredstvom društvenih mreža tvrdio da će izbori biti lažirani.

FETO je nastavio podršku HDP-u da pređe izborni prag od deset posto za ulazak u turski parlament.

Podrškom HDP-u uhapšeni pripadnici FETO-a vidjeli su priliku za izlazak na slobodu nakon što su u julu 2016. godine pokušali izvesti vojni udar.

Pritvoreni pripadnici FETO-a, među kojima su i bivši generali turske vojske Gokhan Sahin Sonmezates, Mehmet Partigoc i Cemil Turhan, su od porodica koje su ih posjećivale u zatvoru tražili da glasaju i agitiraju za glasanje za HDP.

Tokom izbornog dana pripadnici FETO-a su provocirali turske birače u različitim dijelovima te zemlje.

Na jednom biralištu u Istanbulu žena je izazvala incident kada joj nije odobreno da glasa u prisustvu sina i muža, što je tražila pod izgovorom da je nepismena, a turska policija je intervenirala i identifikacijom utvrdila da su njeni muž i sin na listi traženih FETO bjegunaca. Oba muškarca su privedena.

Dotična Hatice K. se u zanosu bacala na pod birališta, a ekipa hitne medicinske pomoći je intervenirala i odvezla je u bolnicu.

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*