Britanski ministar za Brexit David Davis i njegovi saradnici podnijeli ostavke

Britanski ministar za Brexit David Davis podnio je ostavku jer smatra da politika britanske premijerke Therese May  podriva pregovore sa Briselom o izlasku Britanije iz EU, javlja Reuters.

Davis je naveo, da ne želi biti “nevoljki sudionik” u planovima premijerke May za napuštanje Evropske unije, čime je zadao snažan udarac premijerki koja nastoji prekinuti nesuglasice među svojim ministrima.

Ostavke su podnijeli i njegov zamjenik Steve Baker i još jedna ministarka za Brexit Suela Braverman, navodi Guardian.

Ostavku su pozdravili zagovornici Brexita iz Konzervativne stranke koji smatraju da planovi May da zadrži što bliskije trgovinske veze s EU izdaju njihovu želju za potpunim prekidom sa Evropskom unijom. Kako navode mediji Davisova ostavka nameće pitanje može li May dobiti podršku parlamenta za svoj plan izlaska iz EU i postoji li mogućnost njezina opoziva.

“Opšti smjer politike u najboljem slučaju će nas ostaviti u slaboj pregovaračkoj poziciji, a moguće i s neizbježnim posljedicima”, naveo je Davis u pismu ostavke upućenom premijerki Theresi May.

Pismo je objavio ured premijerke. Kako se navodi, ostavka odmah stupa na snagu.

Britanska vlada postigla je u petak dogovor o poziciji za pregovore o budućem odnosu Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije nakon Brexita.

Ministri su podržali plan o uspostavljanju zone slobodne trgovine za industrijsku i poljoprivrednu robu sa EU, na osnovu zajedničkog pravilnika, kao i “kombinovanoj carinskoj teritoriji”.

(FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.