Sastanak o saradnji u kontaktu sa ženama prijaviteljicama i žrtvama nasilja u porodici

U organizaciji Mediacentra Sarajevo,  Kantonalnog tužilaštva i  MUP-a TK  održan je sastanak na temu „Unapređenje koordinacije i saradnje u kontaktu sa ženama prijaviteljicama i žrtvama nasilja u porodici“. Sastanak je jedna od aktivnosti u okviru provedbe “Strategije zapostupanja sa osobama koje dolaze u kontakt sa tužilaštvima – podrška tužilaštvima u implementaciji medijskekomponente”, kojeg Fondacija za razvoj medija  I civilnog društva Media centar implementira uz podršku Visokog sudskog I tužilačkog vijeća BiH I vlada Švicarske I Norveške.

Fokus sastanka usmjeren je na to da se kroz angažman i diskusiju različitih institucija i aktera,  uključenih u postupanje i rad sa  ženama i djecom žrtavama nasilja u porodici rasvijetle  izazovi  i problemi sa kojima se suočava ova ranjiva populacija, te da se u što većoj mjeri jača  međuinstitucionalna koordinacija i saradnja u cilju  adekvatnijeg pristupa žrtvama nasilja u porodici. Također, jedan od ciljeva je bio ukazati i na izazove i probleme  sa kojima se suočavaju institucije u radu na ovim pitanjima, kako bi se u najvećoj mjeri pronašao balans  i jačala saradnja.

Na sastanku su iskustva iznijele predstavnice Sigurne kuće Tuzla iz Udruženja građana Vive žene, kao i jedna od korisnica usluga ovog Udruženja. One su iz vlastitih iskustava govorile o izazovima i problemima sa kojima se suočavaju žene i djeca žrtve nasilja u porodici. O ovoj tematici su govorili i predstavnici centara za socijalni rad sa područja TK, MUP-a TK, te tužioci Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskogkantona koji rade na predmetima nasilja u porodici.

U namjeri da se izazovi i problemi, sa kojima se suočavaju žene prijaviteljice i žrtve nasilja i institucije koje s njima dolaze u kontakt,analiziraju detaljno i multidisciplinarno, na okruglom stolu je učestvovalo  oko 50 učesnika iz različitih institucija kao što su  Sigurna kuća Tuzla,  centri za socijalni rad s područja TK, MUP TK i Kantonalno tužilaštvo TK.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*