5 stvari o kojima trebate razmisliti prije dobijanja djeteta

Da li planirate da imate bebu? Bilo bi dobro da pročitate i shvatite stvari koje trebate razmotriti prije nego što se odlučite na planiranje porodice. Evo nekih od njih.

Promjena

Beba će unijeti promjenu u vaš život. Ta promjena će biti dobra, ali je ona i dalje promjena. Od načina ishrane do spavanja, u vašem životu će se sve promijeniti. Vjerovatno nećete biti u stanju da gledate kasne filmove ili da spontano negdje otputujete. Ipak, ova promjena je vrijedna svake žrtve.

Energija

Podizanje i odgajanje djeteta zahtijeva dosta energije. Bebi je spoljašnji svijet novina te će joj biti potrebna vaša stalna pažnja i briga, bar u početku. Vaš odnos sa partnerom možda neće imati ogroman značaj nekoliko mjeseci. Bebini prioriteti moraju biti iznad svega drugog.

Novac

Odgajanje djeteta u zdravom okruženju može biti veoma skup “posao”. Od pelena do hrane, sve je prilično skupo i može premašiti vaš trenutni budžet i za par stotina maraka. Dakle, pobrinite se da uštedite što je više moguće, jer kad dođe beba, taj novac će vam i te kako biti potreban.

Emocije

Postaćete emotivno vezani za vašu bebu. Ona će vam bezuslovno vjerovati, a vi ćete se osjećati odgovornim za njenu zaštitu. Međutim, morate biti u stanju da se nosite sa emocijama prema vašem djetetu.

Zapamtite, previše zaštitničko ponašanje ili nepromišljenost mogu imati ogroman uticaj na budućnost djeteta.

Veza

Najbolja osoba s kojom možete imati dijete je ona koju volite. Dakle, uvjerite se da ste vi i vaš partner spremni za dijete te da je vaša veza stabilna. Imati bebu znači da oboje morate biti zreli i odgovorni. Ne smijete se upuštati u besmislene svađe i djetinjaste rasprave. Morate biti povezani i morate se voljeti, tako da vaša beba raste u okruženju punom ljubavi i razumijevanja.

(Minimagazin.info)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*