Netanyahu traži “potpuni prekid vatre” u Gazi

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju je od Hamasa zatražio “potpuni prekid vatre”  u Pojasu Gaze, u prvim javnim komentarima na još jedan smrtonosni krug nasilja između dvije strane.

Zvaničnici UN-a i Egipta uložili su napore na osiguranju dugoročnog primirja između Izraela i Hamasa, iako ih izraelski zvaničnici još nisu komentirali.

Od jula su bila tri kruga izbijanja nasilja.

– U jeku smo kampanje protiv terorizma u Gazi. To se neće okončati jednim udarcem. Naš zahtjev je jasan: potpuni prekid vatre. Ne bismo trebali biti zadovoljni s manje od toga – izjavio je Netanyahu na početku redovne nedjeljne sjednice vlade.

– Do sada smo uništili stotine Hamasovih vojnih meta, i svaki val napada izraelskih odbrambenih snaga nanosi teške udarce Hamasu – kazao je.

Netanyahu je pod snažnim političkim pritiskom da djeluje odlučnije protiv Hamasa.

Izrael također pokušava da prekine ispuštanje zapaljivih zmajeva i balona iznad granične ograde s Gazom koji dovode do požara na izraelskim obradivim površinama.

Nezvanično primirje dogovoreno u četvrtak naveče uglavnom se poštuje uprkos ubistvu troje Palestinaca od izraelske vojske tokom pograničnih protesta i sukoba.

Najmanje 168 Palestinaca ubijeno je od izbijanja protesta na granici s Gazom koji su počeli 30. marta, dok ih je većina podlegla izraelskoj vatri tokom demonstracija. Ostali su ubijeni u zračni udarima.

Tokom istog perioda jednog izraelskog vojnika ubio je palestinski snajperista, prenosi AFP.

(FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*