Zvizdić u Maroku: Jače povezati poslovne zajednice

Tokom zvanične posjete Maroku, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić upoznao je predsjednika Vlade ove zemlje Saadeddine El Otmanija sa trenutnom ekonomskom i političkom situacijom u BiH i napretku na evropskom putu.

Zvizdić i El Otmani su se saglasili da je saradnja BiH i Kraljevine Maroko na visokom nivou, ali da je ne prati ekonomska saradnja i da u narednom periodu akcenat treba staviti na jačanje povezivanja poslovnih zajednica.

Zvizdić pozvao Marokance da posjete BiH

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da sa bh. strane postoji interes za intenzivnijom saradnjom, posebno u u oblastima namjenske, metalne, drvne, prehrambene i tekstilne industrije, kao i turizma, kulture i obrazovanja. Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je u posljednje tri godine sektor turizma ostvario veliki rast i pozvao je građane Maroka da posjete BiH.

Razgovaralo se i o potpisivanju Sporazuma o saradnji u oblasti zračnoj saobraćaja i postignuta je saglasnost da bi otvaranje direktne avio linije između BiH i Maroka značajno unaprijedilo mogućnost za razmjenu i turista i roba.

Predsjednik El Otmani se zahvalio na posjeti i rekao da Maroko želi saradnju sa BiH u svim oblastima i naglasio posebnu pažnju prema podršci i razmjeni investicija između dvije zemlje. Posebno je istakao saradnju u oblasti poljoprivrede, kao i obrazovanja i sporta.

Za sutra je planiran nastavak zvanične posjete i obraćanje predsjedavajućeg Zvizdića i predsjednika Vlade Kraljevine Maroko na poslovnom forumu koji će biti održan u Kazablanki.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*