timthumb (1)

Prepolovljen broj smrti djece od uzroka koji se mogu spriječiti

Šest milijuna djece diljem svijeta umrlo je prošle godine od bolesti i drugih komplikacija koje se mogu spriječiti, gotovo pola manje nego 2000. kada je svijet usvojio ciljeve za iskorjenjivanje ekstremnog siromaštva, objavio je u utorak UN.

Svjetski vođe prihvatili su UN-ove Milenijske razvojne ciljeve (Millennium Development Goals) u 2000., kada je 11,2 milijuna djece mlađe od 15 godina preminulo od bolesti koje su se mogle spriječiti, nedostatka pitke vode, pothranjenosti ili tijekom poroda.

Taj se broj smanjio na 6,3 milijuna u 2017., odnosno na jednu smrt svakih pet sekundi, navodi se u izvješću koje je UNICEF-a zajedno s ostalim agencijama te Svjetskom bankom objavio u utorak.

“Nedopustivo je da milijuni dojenčadi i djece svake godine umiru zbog nedostatka pitke vode, loših higijenskih uvjeta, loše ishrane te zato što nemaju pristup osnovnoj zdravstvenoj zaštiti,” kazala je Princess Simelela iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Kod 5,4 milijuna dječijih smrti protekle godine radilo se o djeci mlađoj od pet godina. Ona rođena u sub-saharskoj Africi i južnoj Aziji devet su puta više izložena riziku nego djeca rođena u razvijenijim zemljama.

Kobna se brojka drastično smanjila od 1990. kada je 12,6 milijuna djece mlađe od pet godina diljem svijeta umrlo od uzroka koji su se mogli spriječiti, pokazalo je izvješće.

“Postigli smo velik napredak u zašititi djece od 1990. no milijuni još uvijek umiru zbog toga tko su i gdje su rođeni,” rekao je Laurence Chandy, voditelj istraživanja u UNICEF-u. “Koristeći jednostavna rješenja poput lijekova, pitke vode, električne energije te cjepiva, možemo promijeniti svakodnevicu svakog dijeteta,” navodi Chady.

UN je 2015. umjesto ranije postavljenih razvojnih ciljeva uveo 17 ciljeva za održivi razvoj s pomoću kojih planira do 2030. iskorijeniti siromaštvo, nejednaka prava i ostale velike svjetske probleme te istovremeno promicati inicijative poput održive energije.

(Hina/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*