CIK naredne sedmice dobija novog predsjednika

Član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović je za N1 potvrdio da će 27. septembra biti održana sjednica na kojoj će biti izvršena rotacija na poziciji predsjednika CIK-a.

Arnautović je kazao da je CIK do sada uradio nekoliko stvari kako bi unaprijedio izborni proces u BiH.

“Uz pomoć misije OSCE-a u BiH smo izdali nekoliko priručnika i praktikuma koji će pomoći u radu izbornih štabova koji će tako lakše obavljati svoju aktivnost. Uradili smo potpuno novi softver koji će ubrzati zbrajanje rezultata. Nemamo praktikum za birače, ali imamo druga uputstva koja dajemo”, kazao je Arnautović.

Također, Arnautović je potvrdio da će uskoro doći do rotacije na mjestu predsjednika CIK-a. Ko će to biti nakon Irene Hadžiabdić?

“Da, 27. septembra ćemo imati sjednicu na kojoj ćemo izvršiti rotaciju Izbornog predsjednika. Na sjednici će se tajno glasati tako da ne znamo ko će biti nasljednik”, kazao je Arnautović za N1.

Inače, prema članu 2.6 Izbornog zakona BiH Predsjednik Izborne komisije BiH imenuje se iz reda njenih članova.

Po jedan član Izborne komisije Bosne i Hercegovine iz reda Hrvata, Bošnjaka, Srba, i član iz reda ostalih obavljat će funkciju predsjednika Izborne komisije Bosne i Hercegovine po principu rotacije, i to jedanput u sedam (7) godina u trajanju od dvadesetjedan (21) mjesec.

(N1/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*