Osnovna škola „Kreka“ – nosilac priznanja „Šampion inkluzije“

Kada ljudi rade ono što doista vole i kada ta ljubav bude prepoznata, onda je samo nebo granica sreći i zadovoljstvu koje se u tim trenucima osjetiti može. Tako se osjećaju uposlenici Javne ustanove Osnovna škola „Kreka“ jer postadoše nosioci  titule „Šampioni inkluzije“.

Naime, UNICEF je u BiH organizacija koja uz niz civilnih pitanja prati i pitanje zaštite djece od nasilja kao i inkluziju djece sa poteškoćama u razvoju. Proces inkluzije uz brojne otežavajuće okolnosti nije ometao menadžment i nastavnike u školi „Kreka“ da se u potpunosti posvete uključenju djece sa poteškoćama u razvoju u redovno osnovno obrazovanje. Tako nam je prije četri godine u proljeće,  kada joj je i rođendan,  došla učenica, Alma Pašalić. Pohađala je nastavu u Centru za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora u Tuzli gdje je prepoznata mogućnost i volja kako same Alme tako i njenih roditelja da se Almi omogući uključenje u redovni obrazovni proces.

Tako je Almi, a evo i nama, počelo proljeće  i novi početak. Od tada ubiremo samo izuzetne rezultate. Danas je Alma učenica osmoga razreda u OŠ „Kreka“ sve razrede do sada završila sa odličnim uspjehom i nosilac je priznanja i diploma sa takmičenja iz matematike, geografije i tehničke kulture.

Sretna Alma, sretni njeni nastavnici, a koliko su radosni, zadovoljni i sretni Almini roditelji, Jasmina i Vejsil Pašalić, govori činjenica da su u znak zahvalnosti nominirali školu na natječaj koji je raspisao Ured UNICEFA u BiH  na čelu sa  Geeta Narayan, predstavnicom UNICEFA za BiH. Tako se ime naše škole od  100 nominiranih ustanova, organizacija, društava, klubova i pojedinaca našlo  u skupini  od 34.

Priznanje je u ruke direktora JU OŠ „Kreka“, Ćamila Ahmetovića,  uručeno na promociji održanoj u Sarajevu 19.9.2018. Svečanosti dodjele i proglašenju nositelja priznanja „Šampioni inkluzije“ prisustvovali su i Lucy Meyer, nositeljica zlatne medalje sa specijalne olimpijade i ambasadorica; Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH; Nineta Popović, voditeljica komunikacija za razvoj UNICEF-a u BiH.

(RTV7/OŠ “Kreka”)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*