UNHCR: Smještaj za migrantske porodice s djecom je prioritet

Bosna i Hercegovina treba uraditi više kako bi organizovala smještaj za migrante prije zime, što bi uključilo stotine migranata koji su na otvorenom u gradovima u blizini granice s Hrvatskom, saopšteno je iz UN-a u utorak, prenosi Reuters.

Oko 15,000 migranata iz Azije i Sjeverne Afrike prošlo je kroz BiH ove godine na putu u zapadnoeuropske zemlje.

“Glavni izazov zasad je kako se pripremiti za zimu”, rekla je Stephanie Woldenberg, viši službenik za zaštitu pri UNHCR-u.

“To je sad utrka s vremenom i UNHCR je izrazito zabrinut za osjetljive porodice i osobe koje su najviše izložene riziku,” dodala je.

Govoreći na događaju pod pokroviteljstvom OSCE-a, Woldenberg je rekla kako preko 1,000 migranata u BiH spava na otvorenom u BIhaću i Velikoj Kladuši, gradovima na sjeverozapadu BiH, kod granice s Hrvatskom.

Nekoliko hiljada migranata se zadržalo u BiH nakon što je Hrvatska zatvorila svoje granice a novi dnevno pristižu ilegalno prelazeći granicu sa Srbijom.

Bh. vlasti kažu kako pokušavaju osposobiti trenutno neadekavatne objekte gdje su migranti trenutno smješteni ali proces je spor zbog nedostatka resursa i suradnje s lokalnim nivoom.

Woldenberg je ukazala kako je za vlasti prioritet da zaštiti porodice sa djecom, samohrane majke i maloljetnike bez staratelja. “Siguran i prikladan smještaj se mora osigurati za ove grupe i to je prioritet”, dodala je.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*