(VIDEO) Muzej istočne Bosne u Tuzli na meti vandala, ugroženo preko 30.000 vrijednih eksponata

Muzej istočne Bosne u Tuzli već nekoliko mjeseci na meti je nepoznatih vandala koji su u više navrata kamenicama, proteklih 5 mjeseci uništavali prozore muzeja, te tako, osim uništavanja zgrade, ugrozili i vrijedne eksponate koji se u njemu nalaze, a ima ih preko 30.000, istakla je Nataša Perić, VD Direktora u JU Muzej istočne Bosne Tuzla na današnjoj press konferenciji.

Perić je kazala da je muzej do sada napadnut najmanje 10 puta, posljednji napad je zabilježen danas. Muzej je osnovan 1947. godine i čuva kulturno i historijsko naslijeđe naroda koji žive na ovim prostorima, od najstarijih vremena, od prije 7.000 godina pa sve do danas.

Osim razbijanju stakala, ugrožen je veliki broj eksponata čija je vrijednost neprocjenjiva i nenadoknadiva.  MUP TK i Tužilaštvo su obavješteni o nemilim događajima. Istraga je u toku.

Muzej koji se generalno nalazi u lošem stanju, u nadležnosti je ministarstva za sport i kulturu u Vladi TK, napomenula je Perić te dodala da je trenutnu zgradu dobio na trajno korištenje od Grada Tuzle 2004. godine.

Opširnije u video prilogu:

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*