Meron predstavio Šesti godišnji izvještaj Generalnoj skupštini UN-a

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Teodor Meron (Theodor Meron) juče je Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija predstavio Šesti godišnji izvještaj tog tijela istakavši najvažnije događaje u radu Mehanizma tokom protekle godine.

Posljednje obraćanje Skupštini u svojstvu predsjednika Mehanizma počeo osvrćući se na zajedničku i ključnu privrženost poštovanju principa pravde, pozivanja na odgovornost i vladavine prava.

Napomenuo je da su “Međunarodni krivični sudovi za Ruandu i bivšu Jugoslaviju osnovani upravo zbog takvih neodložnih zahtjeva za ostvarivanje pravde i pozivanje na odgovornost”, i dodao da Mehanizam, kao institucija koja ih je nasljedila, nastavlja da promoviše njihovo izuzetno nasljeđe.

Meron je u nastavku izvjestio Skupštinu o velikom napretku koji je Mehanizam ostvario u izvršavanju svojih osnovnih dužnosti nasljeđenih od MKSR i MKSJ, od podrške i zaštite svjedoka, nadgledanja izvršenja kazni osuđenih osoba, do rukovođenja arhivima tih međunarodnih sudova i lociranja preostalih optuženih pred MKSR koji su i dalje u bjekstvu. Ponovo je naglasio ključnu ulogu saradnje i podrške država članica u tom pogledu.

Osvrćući se na pravosudne aktivnosti, Meron je istakao okončanje jednog žalbenog postupka tokom perioda na koji se izveštaj odnosi, i posebno napomenuo usvajanje disciplinske procedure u Profesionalnom kodeksu sudija, kao “dodatan dokaz posvećenosti Mehanizma pozivanju na odgovornost i najboljoj praksi u svemu čime se bavi”. Takođe je izvjestio o uspješnom završetku prvog sudskog pretresa u jednom predmetu zbog nepoštovanja suda u sudnici Mehanizma u Aruši tokom septembra.

Zaključujući svoje obraćanje Meron se oprostio od Skupštine, te izrazio zahvalnost na izuzetnoj prilici da služi kao sudija skoro dvije decenije i kao predsjednik Mehanizma od njegovog osnivanja.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*