Sarajevo, BiH - 26. oktobar 2018: U organizaciji Udruženja kuhara Bosne i Hercegovine, a u sklopu Sarajevskog festivala turizma, danas je na platou Centra Skenderija oboren Guinnessov rekord u serviranju palačinaka. Nešto manje od 40 minuta prije isteka osam sati, koliko traje nadmetanje za obaranje rekord u serviranju palačinaka, objavljeno je da je pripremljeno 12.874 palačinke, što je značilo da je stari rekord od 12.716 već tada bio oboren. ( Anadolu Agency - Mustafa Öztürk )

Sarajevo: Guinnessov rekord u serviranju palačinaka oboren prije isteka vremena

U organizaciji Udruženja kuhara Bosne i Hercegovine, a u sklopu Sarajevskog festivala turizma, danas je na platou Centra Skenderija oboren Guinnessov rekord u serviranju palačinaka, javlja Anadolu Agency (AA).

Nešto manje od 40 minuta prije isteka osam sati, koliko traje nadmetanje za obaranje rekord u serviranju palačinaka, objavljeno je da je pripremljeno 12.874 palačinke, što je značilo da je stari rekord od 12.716 već tada bio oboren.

Nermin Hodžić, predsjednik Udruženja kuhara u BiH za Anadolu Agency (AA) je naglasio je da na ideju da obore Guinnessov rekord na kraju Sarajevskog festivala turizma i tako građanima Sarajeva i gostima prirede spektakl.

“U sklopu festivala je posvećeno dosta pažnje gastronomiji, pa smo se odlučili da pripremamo palačinke za Guinnessovu knjigu rekorda. Što se tiče same organizacije u nju je uključeno približno 140 ljudi. Kada uključimo ljude koji prave masu, koji nose masu, koji raznose gotove palačinke, imamo samo 15 sudija, uključujući fotografai kamermana. Znači 15 ljudi cijeli dan kontroliše i verifikuje ispravnost pripreme palačinaka, broj palačinaka i higijensku ispravnost“, kazao je Hodžić.

Dodao je da su oborili rekord, koji su držali Rusi i koji je postavljen 25. februara 2017. godine u Moskvi i iznosio je 12.761 palačinak.

“Znači radi se o osam sati neprestanog pravljenja palačinaka, a kategorija je najveće serviranje palačinaka. Sa Udruženjem Pomozi.ba smo dogovorili da sve ono što ostane poslije podjele palačinaka građanima, kada ozvaničimo obaranjee rekorda, ide ugroženim kategorijama. Udruženje Pomozi.ba je zaduženo. Ovih dana smo imali otvorenje kampa u Hadžićima i jedan dio palačinaka ide migrantima“, zaključio je Hodžić.

Organizatori su pozvali građane da poslije 16 sati dođu na plato Centra Skenderija da zajedno proslave obaranje Guinnessovog rekorda u serviranju palačinaka i završetak Sarajevskog festivala turizma, koji je u protekla tri dana okupio brojne izlagače iz šest zemalja.

Anadolu Agency

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*