Kako dodatno zaštititi kožu preko zime

Temperatura sve više pada prema nuli i sve je jasnije da nas ljeto i jesen napuštaju, a pad temperature može uticati na kožu. Zbog toga je potrebno posebno obratiti pažnju i njegovati je više nego inače.

Ishrana je jako bitna za kvalitetu kože, te je bitno da ona bude pravilna i uravnotežena. Na nižim temperaturama se posebno savjetuje unošenje Omega 3 masnih kiselina koje omekšavaju kožu i kosu, a nokte čine zdravijim i ljepšim.

U hladnijim danima je jako bitno zaštiti kožu od vjetra, promjena temperature i suhog zraka. Sve ove promjene utiču na nju, te oštećena koža ubrzava stvaranje bora.

Na koži se stalno stvaraju mrtve ćelije koje je potrebno ukloniti pilingom. Višak ćelija guši kožu i to uzrokuje još brže prljanje. Postoje dvije vrste pilinga: mehanički i hemijski.

Mehanički sadrže granule koje fizički otklanjaju mrtve ćelije dok hemijski piling topi mrtve ćelije. Mehanički piling se preporučuje jednom sedmično a hemijski svakih deset dana.

Na nižim temperaturama se preporučuje smanjivanje toplih kupki i dužih tuširanja. Sa previše izlaganja kože toploj vodi se ona isušuje. Kožu hidrirajte nakon tuširanja dok su pore još uvijek otvorene, a sapun zamijenite gelom na bazi ulja koji će posebno hidrirati vašu kožu.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*