Osigurani obroci za migrante u USK

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Crveni križ Federacija BiH (FBiH) potpisali su Ugovor za podršku u osiguravanju obroka za migrante do kraja marta naredne godine u Unsko-sanskom kantonu (USK), u okviru projekta koga finansira EU.
U okviru ovog ugovora iz fondova EU bit će iskorišteno 315.567 BAM za pripremu i isporuku po tri obroka dnevno za 2.520 migranata/tražitelja azila koji borave u privremenim prihvatnim centrima i neformalnim kampovima u USK.

Svi obroci bit će pripremljeni i isporučeni u skladu sa internacionalnim standardima koji garantiraju dovoljnu hranljivu vrijednost, raznovrsnost, te dnevni unos 2.100 kalorija, saopćeno je iz IOM-a.

Ugovor su danas potpisali koordinator za zapadni Balkan IOM-a Peter Van der Overart i generalni sekretar Crvenog križa FBiH Namik Hodžić.

“Crveni križ je bio ključni akter u pružanju pomoći migrantima i izbjeglicama u USK. IOM će nastaviti ovo partnerstvo da bi migrantima bio osiguran kontinuiran pristup hrani”, rekao je Overart.
Projekat “EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH”, za koji je EU doznačila više od 7,2 miliona eura, realizirao je IOM u partnerstvu sa UNHCR-om i UNICEF-om.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*