Koalicija Pod lupom: Izborni dan prošao u demokratskoj i fer atmosferi

Generalna ocjena Koalicije “Pod lupom” jest da je izborni dan u BiH protekao u demokratskoj i fer atmosferi i u skladu s Izbornim zakonom BiH i pravilima, uz manji broj nepravilnosti i incidenata – kazao je danas u Sarajevu direktor Koalicije “Pod lupom” Dario Jovanović.

Kad je u pitanju tehnička provedba izbora, istakao je, prema izvještaju njihovih posmatrača u više od 95 posto slučajeva biračka mjesta su otvorena i zatvorena na vrijeme dodajući da su na zatvaranju biračkih mjesta u gotovo 100 posto slučajeva članovi biračkog odbora bili na svom mjestu.

– Posmatrači su u gotovo 100 posto slučajeva imali slobodan pristup posmatranju biračkih mjesta. Prijavljeno je oko četiri posto slučajeva glasanja bez validnog identifikacijskog dokumenta – naglasio je.

Također je kazao da je u Brčko Distriktu najveći broj prijavljenih slučajeva vraćanja birača s biračkog mjesta zbog neposjedovanja validnih dokumenata.

– Na 40 do 45 posto biračkih mjesta primijećeno je jedan do pet slučajeva porodičnog glasanja. Asistiranje pri glasanju kad jedna osoba pomaže više drugih osoba da glasaju primijećeno je na 27 posto biračkih mjesta – kazao je.

Što se tiče nevažećih glasačkih listića za izbor Predsjedništva BiH, Jovanović navodi da je na 98 posto biračkih mjesta poštovana procedura proglašavanja nevažećih listića. Također, na pet biračkih mjesta bile su prisutne hemijske olovke prilikom prebrojavanja glasačkih listića. Na 28 biračkih mjesta na kojima su bili njihovi posmatrači upućene su primjedbe ili prigovori na utvrđivanje rezultata za Predsjedništvo BiH.

– Proces utvrđivanja rezultata za Parlamentarnu skupštinu BiH protekao je vrlo pozitivno. Na sedam biračkih mjesta na kojima su bili posmatrači Koalicije primijećeno je dopisivanje na glasačke listiće – istakao je.

Objasnio je da je kod kantonalnih skupština proces utvrđivanja rezultata također protekao vrlo pozitivno.

– Na tri biračka mjesta na kojima su bili naši posmatrači primijećene su određene nepravilnosti, a to su Bužim, Srebrenik i Čelić – kazao je.

Naglasio je da je i proces utvrđivanja rezultata za predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske protekao iznimno pozitivno.

– Na četiri biračka mjesta na kojima su bili naši posmatrači upućene su primjedbe i prigovori za proces brojanja za predsjednika i potpredsjednike RS-a. Na 99 posto biračkih mjesta poštovane su procedure pakovanja izbornog materijala – naveo je Jovanović.

Podvlači da je u 96 posto slučajeva na biračkom mjestu prostor za glasanje i brojanje bio adekvatan te da su na 99 posto biračkih mjesta svi članovi općinske izborne komisije potpisali i verificirali zapisnik o radu, a da je u 93 posto slučajeva na biračkom mjestu istaknut obrazac sa zbirnim rezultatima.

Pravna savjetnica Koalicije “Pod lupom“ Jelena Tanasković kazala je da su posmatrači ove koalicije prijavili oko 120 kritičnih situacija, te da je procjenom utvrđeno da u 40 slučajeva nije utvrđena nepravilnost.

– Preostalih 70 su svrstane u dvije kategorije, a to je nedostatak izbornog materijala ili otvorenja biračkih mjesta – istakla je.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*