Djeca rođena kao posljedica ratnih zbivanja zaboravljena

Predsjednica Udruženja Zaboravljena djeca rata Ajna Jusić. podsjetila je danas na podatak da je u Bosni i Hercegovini tokom agresije silovano između 20.000 i 50.000 žena i djevojčica.
– Na osnovu tog podatka mi postavljamo jasno pitanje kako je  moguće da nakon jedne  takve statistike  nijedna državna institucija, nijedan  zakon u BiH nije ubuhvatio djecu koja su rođena kao posljedica rata i poratnih zbivanja – rekla je Jusić na pres-konferenciji.

Udruženje Zaboravljena djeca rata okuplja: djecu rođenu kao posljedicu silovanja, prisilnih brakova, djecu rođenu kao posljedicu seksualne eksploatacije, djecu koja su rođena kao posljedica partnerskih ili nasilnih odnosa, a čiji su očevi strani vojni službenici i djeca koja su nastala kao posljedica partnerskih ili nasilnih odnosa, a čiji su očevi pripadnici stranih humanitarnih organizacija.

Jusić  je također postavila pitanje kako to da i pored svih podataka o silovanjima se nijedna državna institucija nije zapitala da bi se „moglo roditi i neko dijete?”.

– Većina naših majki ne zna ime počinioca zločina i ne zna ni ime. Ja konkretno i moja majka ne znamo ime mog oca. Stavljanje primata na oca kao glavnog roditelja donosi  nam mnoge  probleme kao što su svakodnevna susretanja s pitanjima o imenu oca kad smo prinuđeni objašnjavati da ne znamo i šta se desilo – kaže Jusić.

Jusić smatra da bi dopune i izmjene Zakona o  matičnim knjigama rođenih omogućile toj djeci da imaju pravo izbora i da mogu upisati samo ime majke, te ističe da zakonski ta djeca nisu prepoznata ni u jednoj od osjetljivih kategorija.

Ona  je navela da je nužno da država Bosna i Hercegovima upotpuni Zakon o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata kako bi se toj djeci i njihovim majkama omogućila osnovna prava.

Udruženje  Zaboravljena djeca ata osnovano je 2015. godine na inicijativu doktorice Amre Delić koja je svoje akademsko obrazovanje posvetila djeci rođenoj zbog rata kao i ženama koje su preživjele silovanje.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*