Dobar odziv rizičnih grupa u BiH na vakcinaciju protiv gripe, utrošene skoro sve doze

Veliki broj građana širom Bosne i Hercegovine, pripadnika rizičnih skupina, vakcinisao se ove godine protiv sezonske gripe. Kako saznajemo, u domovima zdravlja i zavodima javnog zdravstva gotovo su utrošene sve doze, a u pojedinim gradovima se tražila i vakcina više.
Za razliku od prošle godine kada je u BiH nabavljana trovalentna vakcina, građani su ove godine dobili četverovalentnu vakcinu koja ima četiri virusa, dvije A influence i dvije B. To znači kako ova vakcina štiti od četiri soja gripe.

U Kantonu Sarajevo vakcinacija je počela polovinom novembra, a Zavod zdravstvenog osiguranja KS obezbijedio je 8.000 doza vakcina. Građanima je bila omogućena vakcinacija na 78 lokaliteta JU Dom zdravlja KS.

Kako nam govori glasnogovornik Doma zdravlja KS Arman Šarkić, skoro sve doze vakcina utrošene su u sarajevskim ambulantama. Ostalo je tek 550 vakcina.

“Rizične skupine su kao i svake godine pokazale visok stepen svijesti. Mislim da nismo zadugo imali bolji odziv građana. Postoji domova zdravlja koji su ostali bez vakcina, ali dogovoreno je da ćemo mi internom preraspodjelom riješiti nastalu situaciju, ukoliko bude potrebe i zahtjeva pacijenata”, kazao nam je Šarkić.

U domovima zdravlja Tuzlanskog kantona na raspolaganju je 5.500 doza vakcine za rizične skupine stanovništva. Vakcinacija je počela 30 novembra i još traje.

Kako nam kažu iz Zavoda javnog zdravstva TK, proteklih godina imali su dobar odziv građana, što je slučaj i ove godine. Stoga je za očekivati kako će sve doze vakcina uskoro biti utrošene i u TK.

Podsjećamo, prilikom nabavke vakcina zavodi za javno zdravstvo i domovi zdravlja uglavnom se rukovode potrebama rizičnih grupa stanovništva. U rizične grupe stanovništva spadaju penzioneri, RVI, civilne žrtve rata, uposlenici u javnom gradskom saobraćaju, zdravstveni i prosvjetni radnici, novinari i mnogi drugi.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica nabavio je 5.000 doza vakcina ove godine za hronične bolesnike, djecu i osobe starije od 65 godina, a do sada je u domove zdravlje distribuirano 3.710 doza. Odziv rizičnih skupina na vakcinaciju protiv sezonske gripe dobar je i u ZDK-u.

“Veoma mali interes su pokazale osobe koje ne spadaju u rizične grupe. Izuzetak su, uglavnom, zdravstveni radnici”, kazali su nam iz zeničkog Instituta za zdravlje.

Komercijalna vаkcinаciја prоtiv sezonske gripe završena je u manjem bh. entitetu. Utrošeno je svih 1.600 dоzа kоlikо је Institut za javno zdravstvo Republike Srpske оbеzbiјеdiо zа stаnоvništvо kоје niје оslоbоđеnо plаćаnjа.

“Оvо је sаmо јоš јеdаn dоkаz dа su nаši grаđаni prеpоznаli dа је prаvоvrеmеnа vаkcinаciја nајbоljа i nајјеftiniја zаštitа prоtiv gripа”, ističu iz Instituta za javno zdravstvo RS-a.

S druge strane, u RS-u je osigurano oko 15.000 doza vakcine za rizične skupine stanovništva koje još nisu utrošene.

Ranijih godina nabavljale su se velike količine vakcina u BiH jer su se željeli vakcinisati brojni građani koji ne spadaju u rizične skupine. Zavodi za javno zdravstvo imali su ugovore o vakcinisanju sa firmama, preduzećima, ambasadama, fakultetima… Mnogi su plaćali od 18 do 25 KM za nabavku svoje doze vakcine i često zavodi nisu mogli odgovoriti zahtjevima stanovništva te nabaviti dovoljno vakcina.

Prema mišljenju bh. epidemiologa, mali postotak vakcinisanog stanovništva ne može imati značajan utjecaj na kretanje gripe tokom sezone.

Već decenijama medicinki stručnjaci ističu kako je vakcinacija najefikasnije sredstvo u borbi protiv gripe. Preporuka ljekara jeste da se provodi vakcinacija svih osoba starijih od 65 godina, bolesnika s hroničnim plućnim, srčanim i bubrežnim oboljenjima, osoba s dijabetesom te osoba koje su profesionalno izložene riziku od obolijevanja.

Vakcinacija se u pravilu provodi u jesen, nekoliko mjeseci, a najmanje dvije sedmice prije moguće pojave epidemije gripe, kako bi se na vrijeme stekao imunitet na sezonski virus gripe.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*