Jelovnik koji pomaže da pritisak ne pada

Nizak krvni pritisak može da se reguliše uz pomoć dijete i pravilne ishrane, tvrde nutricionisti. Za nizak pritisak se ne propisuju lijekovi, pa je zato izmjena režima ishrane dobro rješenje. Ovakva dijeta bi trebalo da otkloni i neprijatnosti kao što su nedostatak energije, pospanost, vrtoglavica, slabost, mućenje vida, teško disanje i teško kretanje.
Najbolje rješenje je uzimati više manjih obroka, što će pomoći da pritisak bude u ravnoteži. Osim toga, takav način ishrane doprinijeće i normalnoj tjelesnoj težini. Preporučuju se đumbir, bijeli luk, peršun, celer, žalfija, kopriva, ren, borovnice, dinja, jagode, limun, spanać, paradajz, rotkvice, kukuruz i krompir. Sve ove namirnice možete da uvrstite u dijetu.

Osim posebnog režima ishrane, hipotenzičari bi trebalo da imaju redovne obroke, jer ako ih preskaču, usporavaju dotok krvi u sve organe. Zato se osjećaju još umornijim i bez energije neophodne za normalno funkcionisanje. Osim toga, osobe sa niskim pritiskom bi trebalo da jedu slaniju hranu, jer so vezuje vodu u organizmu. Preporučuje se jodirana so, jer jod stimuliše cirkulaciju i podstiče proizvodnju hormona štitaste žlijezde.

Prvi dan

Doručak: palačinka filovana tvrdim sirom i nemasnom šunkom, jogurt
Užina: svježe cijeđen sok od pomorandže
Ručak: teleća čorba, teleći gulaš sa maslinkama, krompir pire
Užina: šaka badema
Večera: crni tost premazan tankim slojem džema od kupine ili šipurka, čaj od ruzmarina sa medom

Drugi dan

Doručak: šest kašika ovsenih pahuljica u čaši jogurta
Užina: čaša soka od paradajza sa listićima bosiljka
Ručak: pileća supa, pileći file, parče ražanog hjleba
Užina: parče pite od bundeve
Večera: šampinjoni na žaru, crni tost, čaj od gloga sa medom

Treći dan

Doručak: parče pite sa sirom, šolja kefira
Užina: jedna jabuka
Ručak: biftek na žaru, grilovano povrće, parče crnog hljeba
Užina: svježe cijeđena limunada sa medom
Večera: salata od leblebija, crni tost, čaj od ruzmarina sa medom

Četvrti dan

Doručak: kajgana od dva jajeta, crni tost
Užina: šaka badema
Ručak: pastrmka na žaru, barena blitva i krompir začinjeni maslinovim uljem
Užina: čaša soka od cvekle
Večera: jabuka u šlafroku, voćni čaj

Peti dan

Doručak: bareno jaje, režanj pršute, crni tost, voćni jogurt
Užina: kafa sa šlagom, dva integralna keksa
Ručak: rižoto sa šampinjonima, zelena salata začinjena maslinovim uljem
Užina: parče kolača od kestena
Večera: salata sa tvrdim sirom i susamom, crni tost, čaj od đumbira sa medom

(Vijesti.ba / Novosti)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*