Penzioneri kolateralna šteta političkog dogovora o formiranju Doma naroda

Predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić upozorio je da bi ova populacija mogla biti kolateralna šteta nepostizanja političkog dogovora o formiranju federalnog Doma naroda.

Naime, isplata svih penzija u ovom entitetu, kao i najavljeno povećanje najnižih penzija za 3,2 posto, moglo bi biti dovedeno u pitanje zbog toga što u Domu naroda FBiH još nije potvrđen Finansijski plan Fonda PIO, nakon što je to učinjeno na sjednici Predstavničkog doma 9. januara, kada je usvojen i budžet FBiH za 2019. godinu.

Iako je Vlada FBiH blagovremeno dostavila u parlamentarnu proceduru Finansijski plan Fonda PIO, a Predstavnički dom FBiH ga usvojio, ovaj dokument nije stupio na snagu jer čeka potvrđivanje u Domu naroda.

Predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH u razgovoru za naš portal napomenuo je da je u ovom entitetu evidentirano oko 416.000 penzionera, što predstavlja više od 19 posto stanovništva.

“Ukoliko budžet i Finansijski plan ne budu usvojeni, to će se slomiti preko naših leđa”, potcrtao je Mehić.

Naš sagovornik je podsjetio na dvojaka mišljenja o tome da li je stari saziv Doma naroda nadležan za usvajanje budžeta, finansijskih planova i drugih akata, uz napomenu kako se nakon oktobarskih izbora čeka na formiranje novog saziva.

“Konstituisanje novog saziva Doma naroda ide teško iz političkih razloga i tenzija. Kao nevladina organizacija, Savez udruženja penzionera ne želimo da se miješamo u to, niti da ulazimo u to ko tome doprinosi i u kojoj mjeri. No, ispada da smo mi penzioneri kolateralna šteta”, naglasio je Mehić.

Stoga je uputio apel svim parlamentarnim strankama koje su dobile mandate da postignu dogovore o većinama u kantonalnim skupštinama, te da kandiduju delegate za federalni Dom naroda.

“U konačnici, Dom naroda treba da zakaže sjednicu i usvoji budžet, a time i otvori vrata finansiranju svih budžetskih korisnika i isplati naših penzija”, poručio je predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.
(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*