Izlile se brojne rijeke u BiH, nekoliko gradova proglasilo vanrednu situaciju

Svi vodotoci u Federaciji BiH su u porastu, a najkritičnija situacija je u opštini Busovača i Kaknju, gdje je proglašeno stanje prirodne nesreće, potvrđeno je za BHRT iz Federalne uprave civilne zaštite. Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće donesena je i na teritoriji Zenice, kao i u Kiseljaku.

Saobraćaj od Nemile prema Bistričaku kod Zenice u potpunosti je obustavljen nakon što je došlo do obrušavanja dijela ceste.

Rijeka Željeznica srušila most na Ilidži

Vodena bujica je u popodnevnim satima srušila novoizgrađeni pješački most na rijeci Željeznici koji povezuje naselja Lužani i Pejton na Ilidži.

Mještani MZ Vreoča strahuju zbog opasnosti da Željeznica probije zaštitnu ogradu i poplavi naselje.

Ekipe Civilne zaštite Kantona Sarajevo su na terenu, a u nesreći nije bilo povrijeđenih osoba.

U opštini Hadžići, u mjestu Pazarić, izlila se rijeka Zujevina, koja je poplavila 30 kuća i 10 hektara zemljišta.

Oko 50 pripadnika Civilne zaštite angažovano je na terenu, a ostali su u pripravnosti.

U mjestu Kaonik, na izlazu iz Viteza prema Sarajevu, u popodnevnim satima se izlila rijeka Lašva zbog čega je otežan saobraćaj na magistralnom putu M-5 Lašva–Vitez.

SBK, ZDK: Izlilo se više rijeka, pokrenulo se klizište, obrušavanje ceste

Saobraćaj od Nemile prema Bistričaku u potpunosti je obustavljen nakon što je došlo do obrušavanja dijela ceste usljed porasta vodostaja. Izlijevanje rijeka je dovelo do obustave saobraćaja na nekoliko magistralnih puteva u Srednjobosanskom kantonu.

Kiša i otapanje snijega uzrokovali su probleme na području nemilskog sliva u mjestima Bistričak, Jastrebac i Vukotići.

U Zenici je ugroženo najmanje 40 kuća, a u Bugojnu je bujica odnijela most. Kritično je i u Jajcu, gdje vodostaj Plive ubrzano raste, a neke porodice su evakuisane iz poplavljenih domaćinstava.

Na području Srednjobosanskog kantona u više mjesta izlile su se rijeke, zbog čega je došlo do plavljenja kuća i dvorišta u opštini Gornji Vakuf-Uskoplje.

Kako javlja reporterka BHRT-a Amela Pokvić, nakon što je klizište potpuno progutalo jednu kuću u selu Borova Ravan kod Gornjeg Vakufa-Uskoplja, situacija je i dalje kritična. Mještani ovog sela strahuju za još tri kuće, čijim stanovnicima je naloženo da se evakuišu.

Vodostaj rijeke Vrbas u Donjem Vakufu u posljednih 7 sati povećan je više od 30 cm.

Busovača pod vodom, poplavljene kuće, ulice i automobili

Na cijelom području Busovače je proglašeno vanredno stanje, a u jednom naselju izvršena je evakuacija starijih i bolesnih osoba koje su pripadnici FCUZ-a u čamcima prebacivali na drugu stranu obale, prenosi Klix.

Brojne kuće i ulice u Busovači i dalje su pod vodom, a na površini vode se naziru poplavljeni krovovi automobila.

Zbog izlijevanja rijeka obustavljen je saobraćaj na magistralnim putevima M-16.4 Novi Travnik-Bugojno na ulazu u Bugojno, te M-5 na dionicama Kiseljak-Busovača u mjestu Bilalovac i Busovača-Kaonik u mjestu Gudelj, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Potok Rača u zeničkom naselju Tetovo izlio se iz korita i potopio 20 kuća, dok je u naselju Grm kod Zenice došlo do izlijevanja lokalnog potoka, usljed čega su ugrožena brojna domaćinstva, javlja reporter BHRT-a Amir Džidić.

U opštini Vitez izlila se rijeka Kruščica, zbog čega je ugroženo 10-ak stambenih objekata.

Povećan je i nivo i rijeke Kreševčice u Kreševu, kao i potoka u okolnim selima, koji su se izlili na lokalne puteve, a zbog čega su ugrožene brojne kuće.
Kritično u opštini Jezero, ugroženo 20 domaćinstava

U opštini Jezero, uslijed izlijevanja rijeke Plive i rječice Jošavke ugroženo je 20 domaćinstava, dok je petočlana porodica iseljena tokom noći, rekao je načelnik štaba Civilne zaštite u Jezeru Dragan Strugalović.

Od mogućeg plavljena ugrožen je i objekat mjesne ambulante, kao i mostovi na rijeci Plivi za Ljoljiće i Čerkazoviće i drugi infrastrukturni objekti i kuće, javio je Radio RS.

Poplavljeno je više stotina dunuma oranica i livada, kao i dionica regionalnog puta.

Zbog porasta rijeka, nije isključeno da nadležni u općini Jezero proglase stanje elementarne nepogode.

Vodostaj Bosne u Doboju i Vrbasa u Banjaluci iznad dozvoljene kote

Vodostaj rijeke Bosne u Doboju iznosi 320 centimetara, što je 20 cm iznad kote redovne odbrane od poplave.

Zasad nema izlijevanja, saopćeno je iz Civilne zaštite Republike Srpske.

Vrbas je u Banjaluci za tri centimetra  prešao tačku redovne odbrane od poplave koja je na 300 cm, ali ni na tom prostoru zasad nema izlijevanja.

U opšini Šipovo poplavljeno je 10-ak domaćinstava, dok je u selu Duljci rijeka Pliva dosegla most.

Ranije danas, voda rijeke Plive i riječice Jošavke zaplavila je 20-ak kuća u Jezeru. Sutra će se u toj lokalnoj zajednici održati sjednica Štaba za vanredne situacije.

Sava je u porastu u Bosanskom Brodu i Šamcu i ispod je kote redovne odbrane od poplave.

Rijeka Ukrina se u poslednja tri sata povukla 25 cm i sada je u koritu u Derventi, a ostalo je malo vode u u dolinama kod gradskog mosta.

Meteorolozi za narednu noć najavljuju postepen prestanak padavina i zahlađenje.

Iz Uprave civilne zaštite RS-a navode da prate hidrološku situaciju u tom bh.entitetu i pripravni su da reaguju i izvrše svoje zakonske zadatke.
Tomislavgrad: Poplavljeni podrumi, garaže i dijelovi prometnica

Porast temperature zraka i kiša izazvali su naglo topljenje snijega što je doprinijelo plavljenju podruma i garaža u mnogim stambenim objektima u Tomislavgradu.

Najugroženiji su stambeni i gospodarski objekti u Ulici kralja Zvonimira te u Domagojevoj ulici, a na terenu je sedam vatrogasaca sa dva opremljena vozila koji ispumpavaju vodu.

Također, otežani su i prilazi pojedinim kućama. Zbog smrznute zemlje, voda se od jučer prelijeva i preko nekih dijelova prometnica.

Kako su izvijestili iz Centra civilne zaštite, to je posebno izraženo na magistralnoj prometnici Tomislavgrad – Posušje u Mrkodolu, a kritično je i na cesti od Tomislavgrada do Blidinja te od naselja Mandino selo prema Borčanima.

Civilna zaštita Tomislavgrad, koja je od jutros na terenu, upozorava građane da se rijeka Šujica izlila iz svog korita i da su velike količine vode po prometnicama te da voze maksimalno oprezno.

Značajno povećan nivo rijeke Volujak u opštini Prozor-Rama

Prema dosadašnjim mjerenjima nivo rijeke Bosne kod Zenice iznosi 350 cm, sa tendencijom rasta, te prijeti izlijevanjem.

Zabilježen je porast vodostaja rijeka i u Kantonu Sarajevo, među kojima su Željeznica, Miljacka i Bosna, rečeno je za BHRT iz Civilne zaštite KS.

Zbog izlijevanja rijeka obustavljen saobraćaj na pojedinim dionicama

Zbog izlijevanja rijeke Vrbas obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno na ulazu u Bugojno. Za vrijeme ove obustave, saobraćaj se preusmjerava na alternativne pravce kroz naselja Kula i Kandija.

Zbog veće količine vode na kolovozu, obustavljen je saobraćaj i na magistralnom putu M-5, na dionicama Kiseljak-Busovača u mjestu Bilalovac i Busovača-Kaonik u mjestu Gudelji.

Zbog izlijevanja  rijeke Plive  usporeno je saobraćanje, naizmjenično jednom saobraćajom trakom na magistralnom putu M-5 Mrkonjić Grad – Jajce u mjestu Jezero.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona je izdao uputstva i obavjestio je sve opštinske i gradsku službu civilnih zaštita na Kantonu da formiraju opštinske štabove i da prate nastalo stanje na područjima svojih opština, saopštili su iz FUCZ.

Povećanje vodostaja bilježi se na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, a naročito na slivu rijeke Une i Sane, te gornjem i srednjem toku rijeke Bosne.

Usljed dostignutih vrijednosti vodostaja na vodomjernim stanicama Ključ, Sanski Most i Klokot započelo je kontinuirano obavještavanje nadležnih službi o mogućoj pojavi poplava.

Tokom ranih jutarnjih sati prognozirane su intenzivnije padavine na području Unsko-Sanskog kantona koje bi mogle dodatno uticati na povećanje vodostaja vodotoka na ovom području.

(Vijesti.ba / BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*