Nakon teške bolesti u Zenici preminuo profesor filozofije Željko Škuljević

Profesor Škuljević bio je jedan od zeničkih velikana koji se isticao svojim radom i angažmanom, ali i posebnom odnosu ka svojim studentima. Rođen je 28. augusta 1953. godine u Zenici. Tokom svog života i obrazovanja dipomirao je sociologiju, magistrirao filozofiju te je na kraju i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu daleke 1991. godine čime je stekao zvanje doktora filozofskih nauka.

Bio je zaposlen na Univerzitetu u Zenici kao vanredni i redovni profesor, a u jednom mandatnom periodu bio je i prorektor za nastavu i studentska pitanja na UNZE. Osim toga, bio je i član Društva pisaca Bosne i Hercegovine, Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 i Hrvatskog filozofskog društva. Osnivač je i urednik zaklade “Hijatus” te dobitnih priznanja Nagrada Zenice.

Ponosno je govorio o svom gradu te isticao da grad čine ljudi.

Zenička javnost izgubila je velikog čovjeka, intelektualca i prijateljima o kojem su svi imali samo riječi hvale.

“Večeras je nakon duge i teške bolesti u 66. godini života umro prvi zenički filozof i moj učitelj, profesor i duhovni mentor Željko Škuljević. Dragi učitelju, putuj Tamo! Prijeđi rijeku Stiks i nastavi živjeti onako kao što si ovdje vazda činio – dijaloški. Razgovaraj, prijatelju moj, do mile volje sa sofistima čiju si istinu privida originalno opisao. Dijalogiziraj sa Sokratom, čija te je usmenost, pouzdano znam, životno inspirirala. Razmijeni hedonistička iskustva sa Aristipom iz Kirene i ‘umjerenim’ Epikurom. Upusti se u dijalog i sa Platonom iako ga u posljednje vrijeme nisi posebno cijenio. Sigurno ćeš naći zajedničku i sa Aristotelom, ako ne u domenu politike, onda u sferi njegove poetike. Na koncu, srest ćeš Tamo i Nietzschea koga si često citirao govoreći kako je ‘u bolesti tvoje zdravlje’. Putuj i znaj da će tvoji učenici nastaviti njegovati filozofiju uprkos nefilozofskim vremenima”, poruka je profesora filozofije na UNZE Spahije Kozlića.

Vrijeme ukopa i komemoracije bit će poznat naknadno.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*