VSTV početkom marta bira vršitelja dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva KS

“Na narednoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine, koja je zakazana za 6. i 7. mart 2019. godine, VSTV će razmatrati imenovanje v. d. glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo”, rekli su za Klix.ba iz VSTV-a.

Vršioca dužnosti imenuje VSTV BiH iz reda tužilaca Tužilaštva KS koji će obavljati dužnost v. d. glavnog tužioca do okončanja konkursne procedure i imenovanja novog glavnog tužioca ovog tužilaštva.

“Vijeće eventualno može tražiti prijedlog kandidata za v. d. glavnog tužioca od glavne tužiteljice ili kolegija tužilaca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, koji bi imalo u vidu prilikom donošenja odluke o imenovanju v. d. glavnog tužioca”, rekli su nam iz VSTV-a.

Kako kažu, Vijeće u skladu sa Zakonom o Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, na prijedlog glavnog tužioca, imenuje jednog od zamjenika za prvog zamjenika glavnog tužioca i tu činjenicu također VSTV može imati u vidu prilikom odlučivanja o izboru v. d. glavnog tužioca.

Podsjećamo, glavna tužiteljica Tužilaštva KS Dalida Burzić izabrana je na sjednici VSTV-a održanoj 14. februara 2019. godine za sutkinju Suda Bosne i Hercegovine. To znači da će Burzić morati napustiti Tužilaštvo KS nakon polaganja zakletve u državnom organu pravosudne vlasti.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*