U Tuzli otvorena izložba umjetničke keramike Drage Handanovića

U TUZLI OTVORENA IZLOŽBA UMJETNIČKE KERAMIKE DRAGE HANDANOVIĆA

U organizaciji HKD Napredak Tuzla i Franjevačkog samostana Tuzla, sinoć je u Galeriji “Kristijan Kreković“ otvorena izložba umjetničke keramike Drage Handanovića. 

– Ovih 30 keramika je nastalo u toku 55 godina mog umjetničkog rada. Ovo predstavlja jednu sažetu, malu retrospektivu ovog grada – kazao je autor izložbe.

Ističe da se na izložbi mogu vidjeti zanimljiva djela koja radi u posljednje vrijeme, kao što su paljenje na otvorenoj vatri, te dva ciklusa čamci i krda.

Kako je napisala Sonja Petrović, povjesničar umjetnosti, keramičke predmete-skultpure Drage Handanovića karakteriziraju sklopovi, apstrakne predodžbe, a s druge strane i predmet u raznim životinjskim oblicima, autohtoni su elementi kao nosioci energije, odnosno asocijativnih usmjerenja u prostoru i vremenu.

Drago Handanović, skultpor-keramičar, po suštini svog umjetničkog bića ostao je vjeran estetskim principima formiranim kroz svoj dug i kvalitetan umjetnički staž, i kroz koji uvijek traga i tragat će za nekim novim rješenjima kojima, istodobno, obogaćuje raznovrsne suvremene umjetnosti.

Inače, od 1961. godine do danas Handanović je realizirao trideset spomenika i 15 skulptura koje su postavljene na javnim mjestima.

Član je Međunarodne akademije za keramiku AISA i Udruženja likovnih i primijenjenih umjetnika RS, te Udruge likovnih umjetnika BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*