Zvizdić: Ratni zločinac Radovan Karadžić je postao inspirator teroristima diljem svijeta

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić ocijenio je da presuda ratnom zločincu Radovanu Karadžiću od izuzetne važnosti za razumijevanje prošlosti, ali i za očekivani proces koji treba uslijediti zbog suživota i budućih generacija u BiH.

Današnja doživotna kazna ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske i civilnom zapovijedniku vojske Republike Srpske, za zločin genocida i niz udruženih zločinačkih poduhvata, od izuzetne je važnosti za razumijevanje prošlosti, za bezuslovno prihvatanje istine i pravde, za djelimičnu satisfakciju porodicama nevinih žrtava, ali i za očekivani proces koji treba uslijediti zbog suživota i budućih generacija u BiH, a to je općedruštveno prihvatanje presude i odricanje od genocidne i zločinačke ostavštine koju je iza sebe ostavio Karadžić, smatra predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

“Bez suočavanja s istinom o počinjenim zločinima i zadovoljenjem pravde, nemoguće je zaliječiti rane prošlosti i nadati se izgradnji povjerenja i stabilnosti. Suosjećajući, prije svega, sa porodicama žrtava nadam se da će im današnja presuda pomoći da nađu mir i unutrašnju snagu za oprost i pomirenje”, rekao je Zvizdić.

Zvizdić očekuje i poziva predstavnike onih politika koje su veličale ratnog zločinca Radovana Karadžića, da prihvate presudu, pređu na stranu istine i trajno osude i ograde se od onih koji su planirali, organizirali i izvršili masovne zločine, te da prestanu s anticivilizacijskim veličanjem presuđenih ratnih zločinaca i sramnom revizijom historijskih činjenica.

“Kao što smo svjedočili prije nekoliko dana, presuđeni ratni zločinac Karadžić je postao inspirator teroristima diljem svijeta, i on će zauvijek ostati samo to – inspirator i nalogodavac propalog hegemonističkog projekta i najtežih zločina protiv čovječnosti. Zato ličnosti poput Srđana Aleksića, a ne ratnog zločinca Radivana Karadžića, mogu biti pozitivni primjeri budućim generacijama”, kaže Zvizdić.

Zbog toga, smatra on, svi politički akteri trebaju usmjeriti fokus djelovanja ka poboljšanju sadašnjosti i osiguranju prosperitetne budućnosti, kako se ne bi generacijama koje dolaze ponavljali isti užasi kroz koje smo sami prolazili.

“Nema bolje zaostavštine koju možemo ostaviti našoj djeci od mira, stabilnosti i prosperitetne budućnosti Bosne i Hercegovine. Neka današnja presuda bude opomena za sve koji još uvijek nisu raskrstili sa velikodržavnim idejama i projektima. I neka bude poticaj za izgadnju povjerenja i pomirenja, i ‘rađanja’ bosanskohercegovačkog Willy Brandta”, zaključio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*