timthumb

Macron: Ponovo ćemo izgraditi Notre-Dame

Državni sekretar ministarstva unutrašnjih poslova Francuske Laurent Nunez izjavio je danas da je otklonjena opasnost od daljeg širenja požara u katedrali Notre-Dame, ali da se ipak strahuje kakve je posljedice požar ostavio na konstrukciju zdanja. Opasnost od požara je uklonjena, rekao je Nunez, ali ostaje da se vidi da li je konstrukcija odoljela vatri.

On je rekao da se danas prije podne sastaju stručnjaci koji će utvrditi da li je struktura katedrale stabilna i da li vatrogasci mogu unutra da nastave svoju misiju.

Pariz je u ponedjeljak pogođen u samo srce dok je plamen gutao krov crkve Notre-Dame, srednjovjekovne katedrale koju je proslavio Victor Hugo, s dva golema zvonika ukrašena vodorigama prepoznatljiva i onima koji nikada nisu posjetili grad.

Tisuće Parižana slile su se na ulice i gledale kako se vatra širi, preplavljeni emocijama zbog katastrofalne štete na crkvi koju godišnje posjeti 14 milijuna turista i vjernika.

Osjećaj gubitka bio je vidljiv na licima građana, suznim i zabrinutim da će Notre-Dame kakvu su poznavali ubuduće vidjeti jedino u povijesnim udžbenicima.

“To je naša povijest, naša književnost, naša mašta, mjesto gdje smo doživjeli sve velike trenutke”, kazao je emotivni predsjednik Emmanuel Macron nakon što je posjetio požarište. Predsjednik Macron izjavio je da je “izbjegnut najgori scenario” i da će katedrala Notre Dame u Parizu biti obnovljena zajedničkim snagama.

On se uime nacije zahavalio vatrogascima i hitnim službama na hrabrosti, profesionalizmu i odlučnosti, koje su pokazali tokom gašenja vatre.

“Ono što se desilo večeras očigledno je užasna drama. Ovo je naša historija i ona gori. Notre Dame je naša književnost, dio naše psihe, mjesto svih naših velikih događaja, epidemije, ratovi, naša oslobođenja, epicentar naših života”, rekao je Macron sinoć novinarima, prenosi agencija AFP.

Vatrogasci su uspjeli da spasu Notre Dame u Parizu, gotsku katedralu staru 850 godina, uključujući i njene dvije kule, ali većina krova je izgorjelo.

Požar je stavaljen pod kontrolu devet sati nakon što je počeo, navodi BBC.

Uzrok jučerašnjeg požara još uvek nije poznat. Zvaničnici kažu da bi mogao da bude povezan s renoviranjem dijela građevine. Jedan vatrogasac ozbiljno je povrijeđen dok je gasio požar.

Milijunaši obećali novac za obnovu

Francuski tajkun Bernard Arnault, predsjednik i izvršni direktor grupacije LVMH u čijem je vlasništvu preko 60 luksuznih marki, obećao je 200 milijuna eura za obnovu katedrale Notre Dame, koja je u ponedjeljak izgorila u požaru.

U saopštenju LVMH-a objavljenom u utorak navodi se da će grupacija i porodica Arnault donirati sredstva Fondu za obnovu katedrale. Grupacija je Notre Dame nazvala “simbolom Francuske, njenim naslijeđem i njenim jedinstvom“.

Porodica francuskih industrijalaca Pinault, koja predsjedava grupom Kering, izdvojila je 100 milijuna eura za obnovu katedrale Notre-Dame u Parizu, izjavio je danas generalni direktor Keringa François-Henri Pinault.”Ova tragedija pogađa sve Francuze i sve one kojima je stalo do duhovnih vrijednosti… Svako želi da što prije oživi ovaj dragulj našeg naslijeđa”, navodi se u saopštenju Pinaulta, koji je na čelu porodičnog holdinga osnovanog 1963. godine.

On je naveo da je iznos od 100 milijuna eura doprinos naporima za potpunu rekonstrukciju katedrale.

Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) razmotriće danas na godišnjem zasjedanju mogućnost pružanja podrške Francuskoj u obnovi katedrale, izjavio je ambasador Rusije u Unesku Aleksandar Kuznjecov.

On je za televiziju “Rusija 24” rekao da je jučer održana sjednica Izvršnog odbora UNESCO-a u Parizu, a da će se danas održati godišnje zasjedanje tokom kojeg će se razgovarati o tome šta Organizacija može da učini da pomogne u obnovi ove znamenitosti.

Ruski ambasador izrazio je nadu da će međunarodna zajednica pronaći način da pomogne Francuskoj u saniranju posljedica požara u katedrali, prenio je TASS.

Znamenita katedrala duboko je ukorijenjena u parišku povijest otkako je 1163. počela njezina gradnja i trajala gotovo dva stoljeća.

Ondje se Napoleon Bonaparte okrunio za francuskog cara.

Ondje su golema zvona zvonjavom objavila da je grad oslobođen nacističke vlasti 24. kolovoza 1944.

Ondje je 26 godina poslije ispraćen Charles de Gaulle, vođa francuskog pokreta otpora u Drugom svjetskom ratu i utemeljitelj Pete Republike.

Ondje se, po tradiciji, čuva jedna od najvažnijih katoličkih relikvija – Isusova kruna od trnja.

Quasimodo i Esmeralda

Godine 1831. nov joj je život udahnuo Victor Hugo smjestivši je u središte svoga romana o grbavcu Quasimodu i ciganskoj ljepotici Esmeraldi.

U doba kad je katedrala bila u tako lošem stanju da joj je prijetilo urušavanje, Hugoov “Zvonar ckrve Notre-Dame” poslužio je i kao nacionalni poziv na akciju da se otpočne s njezinim spašavanjem.

Notre-Dame nije ostala ista otkako je izgrađena. Čini se da je svako graditeljsko doba na građevinu dodalo nešto svoje. Toranj je izvorno postavljen oko 1250., ali je uklonjen pet stoljeća poslije.

Arhitekt Eugene Viollet-le-Duc, neumorni branitelj francuskih srednjovjekovnih spomenika, ponovno ga je izgradio krajem 19. stoljeća i izazvao zborne kritike stanovnika i turista.

Upravo se taj toranj urušio nedugo prije 20 sati u ponedjeljak, uz uzdahe nevjerice prestravljenih promatrača. Požar ga je progutao zajedno s krovom i drvenim gredama koje su ga podupirale.

Stručnjaci kažu da je taj okvir od hrastovih greda, popularno zvan “šuma”, bio dragulj srednjovjekovne arhitekture s nekim dijelovima strukture starijim od 800 godina.

U moderna vremena crkva je postala i dijelom zapadne popularne kulture zahvaljujući tome što je igrala glavnu ulogu u nekoliko filmova, a ne samo u onome po Hugoovu romanu iz 1956. s  Anthonyjem Quinnom kao Quasimodom i talijanskom seks bombom Ginom Lollobrigidom kao prelijepom Esmeraldom.

Mlađi naraštaji otkrili su njezin šarm 1996. zahvaljujući animiranoj verziji iste priče iz Disneyjeva studija.

“Ona je pariško pamćenje, kao brod od kamena koji plovi kroz povijest”, rekao je povjesničar Fabrice d'Almeida na televiziji France 2.

“Srce Pariza i duša Francuske ranjeni su večeras”, zaključio je novinar i aktivist za zaštitu kulturnog nasljeđa Stephane Bern.

Konstrukcija Notre-Damea spašena, poruke solidarnosti s Francuzima

(Hina/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*