Sarajevo, BiH - 23. april 2019: Vaskrs nije samo praznik radovanja i veselja već i naše odgovornosti, poručio je u vaskršnjoj poruci mitropolit dabrobosanski Hrizostom apelujući na zvaničnike da već jednom počnu razmišljati o običnim građanima i ljudima i da počnu rješavati goruća pitanja ovog društva ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency )

Vaskršnja poruka mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma: Rješavati goruća pitanja društva

Vaskrs nije samo praznik radovanja i veselja već i naše odgovornosti, poručio je u vaskršnjoj poruci mitropolit dabrobosanski Hrizostom apelujući na zvaničnike da već jednom počnu razmišljati o običnim građanima i ljudima i da počnu rješavati goruća pitanja ovog društva, javlja Anadolu Agency (AA).

“Gospod nas je postavio na visoko mjesto odgovornosti kako u crkvi tako i u društvu, mjesto s kojeg moramo i trebamo reći koju riječ i uputiti vaskršnju poruku”, rekao je mitropolit dabrobosanski.

Vaskršnju radost i punoću praznika, a vjeruje i svih vas, kako je kazao, muti i kvari teška situacija kako vjernika tako i ostalog naroda.

“Svi smo zabrinuti i razočarani pojavljivanjem nebrige i neodgovornosti onih kojima smo poklonili povjerenje da vladaju i upravljaju ovom državom. Apelujemo i molimo da se već jednom počne razmišljati o nama – običnim građanima i ljudima, da se počnu rješavati goruća pitanja ovog društva”, poručio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Posebno su, naglasio je, razočarani sve više zatvorenim i ugašenim domovima, pustim selima i sve rjeđim gradovima.

“Odsustvo odgovornosti za druge, za zaposlene, za socijalno ugrožene, dovedeni smo kao nekada u vrijeme Austrougarske da se selimo sa naših ognjišta i odlazimo širom svijeta”, rekao je mitropolit dabrobosanski.

Podsjetio je i na poznate stihove Alekse Šantića: “Ostajte ovdje. Sunce tuđeg neba neće vas grijati kao što ovdje grije. Gorki su tamo zalogaji hljeba”.

“Pridružujući se apelu našeg omiljenog pjesnika i mi poručujemo: ‘Ostajte ovdje. Ovo ovdje neka bude ne samo mjesto i ambijent našeg življenja, već i objekt naše ljubavi. Otadžbina se voli ne samo u ratovima i pjesmama. Ne, ona se uvijek voli. Ne dozvolimo da nam bilo ko, ili bilo šta, ogadi našu otadžbinu”, istakao je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Podsjetio je i na riječi kralja Luja XIV koji je rekao: “Država, to sam ja”.

“Imamo utisak da neki i danas tako misle. Međutim, svaki vlastodržac treba da zna da je on sluga svoje države i svoga naroda, a narod je država. S tim uvjerenjem ostajemo u nadi da će se čim prije početi stvarati bolji i humaniji međuljudski i međunacionalni odnosi, ekonomski stabilniji i ohrabrujući ambijent, koji će biti privlačan za povratak svih odseljenih, prognanih i raseljenih”, poručio je mitropolit dabrobosanski.

Sretan Vaskrs poželio je svim vjernicima, kako onim kod svojih domova tako i svim prognanim i raseljenim širom svijeta.

“Želimo svima sretan i blagoslovljen Vaskrs – praznik nad praznicima, slavlje nad slavljima, vječno radovanje neba i zemlje. Neka se slavi i veliča vaskrsli Hristos Gospod u našim srcima, dušama, crkvama, porodicama, među nama i našim prijateljima. Neka vas sve svjetlost Hristova vaskrsenja prosvijetli da možete u njoj prepoznati put svoj, put Bogočovjeka Hrista. Sa Hristos vaskrse pozdravljamo sve u tamnicama zatočene, i one po kojekakvim sudovima. Molimo se Bogu da ih On sam okrijepi u vjeri, u nadi i u ljubavi. Posebno sretan Vaskrs želimo djeci”, rekao je mitropolit dabrobosanski Hrizostom u vaskršnjoj poruci.

(Anadolija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*