Zaev mijenja izborni model, predsjednik će se birati u Sobranju

Prvi krug predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji održan je u nedjelju, a u drugi krug, koji će biti održan 5. maja, ušli su Stevo Pendarovski i Gordana Siljanovska-Dakova.

Kandidat vladajuće ljevičarske SDSM socijaldemokrata Pendarovski u prvom krugu je osvojio 42,63 posto, dok je kandidatkinja desničarskog VMRO-DPMNE Siljanovska-Dakova osvojila 42,39 posto.

Makedonski historičar, novinar i publicista Dejan Azeski kazao je za Vijesti.ba kako je ovakav rezultat izbora donekle i očekivan.

„Iako opozicija to prikazuje kao njihovu veliku pobjedu, činjenica je da kandidat vladajuće SDSM i DUI ima prednost od oko 4.500 glasova. Objektivni analitičari već su predvidjeli ovakav tijesan rezutat, s obzirom da je Vlada koju predvodi SDSM morala da uradi dvije vrlo nepopularne stvari kao što su promjena imena države (zbog ulaska u NATO) i uvođenje albanskog kezika kao drugi oficijalni jezik“, kaže Azeski.

Ono sto je, po njegovom mišljenju iznađenje, jeste katasorfalno niska izlaznost i katastofalno mali broj glasova koje su osvojili i pozicija i opozocija.

„Za usporedbu; na prošlim predsjedničkim izborima kandidat VMRO DPMNE Đorđe Ivanov je pobijedio sa blizu 500.000 glasova, što ovo čini rekodno nizak broj osvojenih glasova za VMRO DPMNE“, naglašava Azeski.
S druge strane, navodi Azeski, za vlast ovakva niska izlaznost je veliko upozorenje za sljedeće parlamentarne izbore 2020. godine. To je poruka da se nešto mora promijeniti.

„Još više ova niska izlaznost ugrožava drugi krug predsjednickih izbora gdje je cenzus za uspjeh samih izbora 40 posto“, podsjeća on.

Što se tiče ishoda drugog kruga izbora, Azeski smatra da opet Pendarovski ima veće šanse.

„Iako opzocija tvrdi da može da se nada da može uzeti 70 do 80 hiljada glasova koje je dobio treći predsjednički kandidat Blerim Reka, s obzirom da su to većinom glasovi koji dolaze iz tabora Zijadina Sele, političara koji je bukvalno bio linčovan od pristalica VMRO-a u makedonskom Sobranju prije dvije godine, smatram da to nije baš izgledna opcija“, smatra Azeski.

Kako stvari sada stoje, Azeski je uvjeren da je nelogično da drugi krug izbora da ne uspije zbog male izlaznosti i da predsjednik Sjeverne Makedonije postane Talat Džaferi, aktuelni predsjednik Sobranja.

„Premijer Zaev već je predvidio takav scenario i najavio moguće promjene izbornog modela gdje će se predsjednik države birati u Sobranju“, zaključio je Dejan Azeski.

(Vijesti.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*