IDIL nakon poraza na bojnom polju započinje novu epizodu terora

IDIL, poražen na bojnom polju u Siriji i Iraku, započet će s novom epizodom terora. Stručnjaci na taj način interpretiraju najave internetske publikacije al Nabaa da će IDIL podizati zastave kalifata na novim arenama.

Na snimku, u trajanju od 59 sekundi, prikazano je osam muškaraca koji se drže za ruke i obećavaju odanost “emiru” i “kalifatu”. Snimak je objavljen nakon niza razarajućih napada na Šri Lanki, što je svojevrsna potvrda da se IDIL nije ugasio kao globalna prijetnja.

Napad na Šri Lanki je još uvijek prekriven velom tajni. Istragom bi trebalo da se pokaže da li je mala ekstremistička skupina na otoku bila kadra bez vanjske pomoći izvesti tako složen napad u kojem je stradalo više od 250 ljudi i u kojem su pomjerene granice brutalnosti.

Potencijalne prijetnje

Dopisnik CNN-a Ben Wedeman bio je na sjeveru Sirije gotovo dva mjeseca izvještavajući o posljednjem položaju IDIL-a.

“Nema sumnje da su stotine militanata uspjele pobjeći kako bi se borili još jedan dan. Dok su se Sirijske demokratske snage (SDF) približavale gradu Baghouzu, bilo je mnogo mogućnosti za bijeg”, kazao je Wedeman.

Većina procjena sugerira da je hiljade boraca i organizatora IDIL-a pobjeglo iz kalifata nakon gubitka Mosula i Raqqe 2017. godine.

“Ne znamo koliko ih je preživjelo”, kaže koordinator tima za praćenje IDIL-a pri Ujedinjenim nacijama Edmund Fitton-Brown, dodavši kako se može pretpostaviti da ih je najmanje 50 posto preživjelo.

Obavještajni izvori, na koje se poziva CNN, kažu kako su se neki preko Irana prešli u Pakistan (provincija Balochistan) i Afganistan. Drugi su otišli kući u Jordan i Saudijsku Arabiju.

Aimen Dean, koji prati borbe u Siriji, upozorava da će povratnici sa sirijskog ratišta predstavljati značajnu prijetnju u Indoneziji, Maleziji, Egiptu, Saudijskoj Arabiji i Jordanu.

Mreža IDIL-a u Libiji pregrupirala se nakon što su potisnuti iz grada Sirta. Ove godine su izvršili nekoliko napada na druge libijske frakcije.

Postoji, također, bojazan da IDIL vidi Indiju kao obećanu zemlju, gdje ionako postoje napetosti između muslimana i hindusa. Na Filipinima je IDIL, uz pomoć povratnika sa ratišta u Siriji, kontrolisao dijelove grada Marawi pet mjeseci u 2017. godini.

Pored preživjelih povratnika sa ratišta u Siriji i Iraku postoje brojni simpatizeri IDIL-a koji su inspirisani ekstremističkim propovjednicima i online radikalizacijom.

Vodstvo ekstremističke grupe se dugo pripremalo za novu fazu svoga postojanja. Potvrdio je to i glasnogovornik IDIL-a Abu Mohammed al-Adnani koji je prije nego što je poginuo izjavio da gubitak teritorija ne znači kraj skupine.

Povratak u BiH

U Bosni i Hercegovini, prema mišljenju stručnjaka, ne postoji ništa veća prijetnja od povratnika sa stranih ratišta nego što je to slučaj u drugim evropskim zemljama. Povratnike, prema bh. zakonodavstvu, čeka odsluženje zatvorske kazne.

Sud Bosne i Hercegovine odredio je 20. aprila jednomjesečni pritvor osumnjičenom Ibri Ćufuroviću zbog, kako je to obrazloženo, opasnosti od bjekstva. Osumnjičen je da je počinio krivično djelo organiziranje terorističke grupe.

Ćufurović je uhapšen 20. aprila po međunarodnoj potjernici od 15. decembra 2015. godine.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*