Sarajevo s tri boda korak bliže tituli prvaka, Čelik bez pobjede na Koševu 32 godine

Utakmicom između Sarajeva i Čelika počinje 30. kolo nogometne Premijer lige BiH, a u duelu starih rivala Bordo tim traži pobjedu i osvajanje tri boda s kojim će napraviti krupan korak ka titulu prvaka.

Sarajevo se trenutno nalazi na prvom mjestu Premijer lige BiH sa 61 osvojenim bodom, četiri više od drugoplasiranog Zrinjskog, a da bi tim Husrefa Musemića sigurno osvojio titulu prvaka bez obzira na rezultate Plemića, potrebno im je da do kraja sezone osvoje minimalno osam bodova.

Prvu priliku da osvoje tri boda i naprave krupan korak ka tituli prvaka igrači Sarajeva će imati na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase” gdje će u prvom susretu 30. kola dočekati zenički Čelik.

U prvom susretu koji je odigran ove sezone, početkom decembra prošle godine u 19. kolu, Sarajevo je na svom terenu golovima Pidre, Rahmanovića i Handžića upisalo pobjedu od 3:1, a jedini gol za goste iz Zenice postigao je Jurina. Prvi susret ovih rivala koji je odigran na Bilinom Polju završen je bez pogodaka.

Što se tiče ovog duela, tradicija je apsolutno na strani Sarajeva jer Čelik na najvećem bh. stadionu ne zna za pobjedu čak 32 godine, a posljednji put na Koševu su slavili u sezoni 1986/1987 s minimalnih 1:0. Sarajevo ima četiri uzastopne pobjede protiv Čelika na svom terenu, a Zeničani su poraz na stadionu Bordo kluba posljednji put izbjegli 2015. godine kada je bilo 1:1.

Što se tiče trenutne forme, Sarajevo je u posljednje četiri ligaške utakmice osvojilo pet bodova zahvaljujući domaćoj pobjedi protiv Mladosti i remijima protiv Širokog Brijega i Radnika, dok su u Tuzli doživjeli poraz od Slobode. S druge strane, Čelik je u posljednjem kolu porazio GOŠK sa 1:0 na Bilinom Polju, a prije toga su poraženi od Zvijezde 09 sa 4:0, remizirali su sa Tuzla Cityjem (1:1) i doživjeli su potop na gostovanju kod Krupe (5:2).

Musemić je rekao da su kvalitet i tradicija na strani Sarajeva, ali da to ne mora ništa značiti i da na terenu moraju opravdati to.

“Meč protiv Čelika je jako bitan za nas, kvalitet i tradicija su na našoj strani, ali se to mora dokazati na terenu. Moramo obratiti pažnju na neke njihove opasne igrače, prije svega na Dilavera, Jamaka i Okića, no vjerujemo u pobjedu i ne smijemo pomisliti na nešto drugo. Pritisak postoji, kao i nervoza, ali to je sasvim normalno. Naša želja je da cilj ostvarimo što je prije moguće, atmosfera je dobra i sve je u našim rukama. Do kraja su ostala četiri kola, dugo vremena smo na prvom mjestu, postigli smo najviše pogodaka i još jednom ponavljam, učinit ćemo sve da ispunimo naš cilj”, kazao je Musemić na konferenciji za medije.

Čelik u glavni grad BiH dolazi potpuno rasterećen s obzirom na to da su već osigurali opstanak, a prije poraza od Krupe i Zvijezde 09 navijači crno-crvenih potajno su se nadali i borbi za izlazak u Evropu, što bi tri kola prije kraja prvenstva bilo moguće jedino uz pobjedu protiv Sarajeva.

Meč na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase” igra se u petak s početkom u 19:30 sati, a glavni sudija meča je Elvis Mujić iz Banovića. Pomoćnici su mu Damir Lazić iz Brčkog i Arnel Novalić iz Doboja, dok je četvrti sudija Mateo Musa iz Čitluka.

Parovi 30. kola Premijer lige BiH:

Petak:

Sarajevo – Čelik (19:30 sati)

Subota:

Krupa – Zvijezda 09 (17:00 sati)
Zrinjski – Radnik (17:00 sati)

Nedjelja:

GOŠK – Tuzla City (17:00 sati)
Široki Brijeg – Sloboda (17:00 sati)
Željezničar – Mladost (20: sati)

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*