Komšić najavio krivičnu prijavu protiv Dodika

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić najavio je danas da će ponovo podnijeti krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika zbog izazivanja pobune u Oružanim snagama BiH (OSBiH).

“Prije nekoliko godina, zbog slične Dodikove namjere vezane za OSBiH, podnio sam krivičnu prijavu zbog počinjenog krivičnog djela kvalifikovanog kao pokušaj izazivanja pobune u OSBiH. Naše pravosuđe je, koje su tada podržali stranci, odbacilo tu krivičnu prijavu, mada su svi nezvaničmo tvdili kako postoje elementi krivičnog djela.

Ovo je slična, ako ne i identična situacija, koja ima elemente podsticanja na pobunu u OSBiH, i to zbog pozivanja da se ne poštuju važeće zakonske norme, a koje se tiču OSBiH, uključujući i zvaničnu uniformu pripadnika OSBiH. U ovom slučaju ja sam spreman postupiti na isti način kao i prije nekoliko godina. Nažalost, očekujem istu reakciju pravosuđa kao i tada – dakle ništa!

S druge strane, ja se nadam da je napokon nekima u Sarajevu, koji su tvrdli da to i nije tako bitno, sada jasno šta zapravo Dodik hoće i koliko je važno da ova zemlja bude, kad-tad, članica NATO saveza”, smatra Komšić, saopćeno je iz njegovog kabineta.

“Dodikov poziv 3. puku OSBiH je rušenje mira”

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović smatra da je poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, na proslavi Dana Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, da vojnici tog puka sljedeće godine obuku uniforme Vojske RS rušenje mira.

“Dodik se ovaj put igra vatrom više nego ikad dosad. To je ona tačka koja, kad bi se desila, više ne bi bilo povratka s puta novih stradanja. Oružane snage BiH su jedno od najvećih dostignuća Dejtonskog mirovnog sporazuma i pokušaj njihovog destruiranja i vraćanja jednog njihovog dijela na ratne staze, makar i na simboličkom planu, u vidu uniforme, rušenje je mira. Uniforma Vojske Republike Srpske jasan je znak neprijateljstva prema BiH. S tom uniformom povezana su najstrašnija sjećanja, na genocid i na druge stravične zločine. Nemoguće bi bilo prihvatiti njihov povratak”, istakao je Kojović, saopćeno je iz Naše stranke.

(RTV7/BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*