Protokol o određivanju tromeđne granice

Potpisivanje protokola o određivanju tromeđne granične tačke između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije upriličeno je danas u Sarajevu, a potpisnici su protokol okarakterisali kao zalog za trenutne i buduće generacije, kako bi u skladu s međunarodnim pravom mogli slobodno da se kreću.

Protokol su potpisali ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore Dragan Pejanović i generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije Veljko Odalović.

Osmanović je kazao da potpisivanje protokola ide u prilog jačanju međusobne saradnje i uvažavanja triju država.

“Potpisivanje protokola je zalog za buduće generacije država potpisnica, da se njihovi građani u skladu s međunarodnim pravom slobodno kreću, cijeneći mir kao vrhnusko dostignuće”, kazao je Osmanović, ocijenivši da je protokol potpisan i zarad punopravnog članstva u EU.

Naveo je da sve zemlje Balkana, koje priželjkuju članstvo, moraju da se obavežu na prevladavanje naslijeđa prošlosti, postizanja pomirenja i rješavanja otvorenih pitanja, naročito graničnih sporova.

“Uvjeren sam da će se ovaj protokol, čije je zaključivanje logičan slijed, uskoro implementirati i doprinijeti jačanju prijateljskih odnosa država članica”, rekao je Osmanović.

Pejanović je također izrazio zadovoljstvo potpisivanjem protokola tromeđne tačke BiH, CG i Srbije. Prema njegovim riječima, EU neće uvoziti bilateralne sporove.

“Doprinijet će stabilizaciji, poštovanju teritorijalnog suvereniteta i integriteta. Vjerujem da će potpisivanje današnjeg protokola dodatno podstaći na rješavanje drugih sporova i jačati naše bratske, dobrosusjedske odnose i saradnju”, istakao je Pejanović.
Odalović je naveo da je Srbija apsolutno stavila u prioritet rješavanje regionalnih pitanja.

“Svi smo zajedno prepoznali da sva pitanja zahtijevaju ovakav pristup rješavanja. Ovakvim činovima ćemo stvoriti preduslov za jednu mnogo kvalitetniju zajedničku saradnju. Stvari se moraju gledati u konektstu zajedničkog rješavanja problema”, rekao je Odalović, dodavši da su svi na dobitku.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*