Rus završio u američkom zatvoru zbog kupovine uputstava za korištenje aviona F-16

Sud u Utahu je osudio ruskog državljanina zbog zavjere protiv SAD-a jer je na oglasniku eBay kupio uputstva za korištenje borbenog aviona F-16.

Rus Oleg Tiščenko se branio tvrdeći da je uputstva i druge dokumente, poput onih koji se odnose na borbeni avion F-35s, kupio kako bi napravio ultrarealistični simulator.

Tiščenko je 2011. godine pretraživao eBay kako bi kupio uputstva za avion F-16A/B, međutim, dokumenti mu nisu mogli biti dostavljeni u Rusiju jer prodavač nije ponudio opciju slanja u inozemstvo. Zbog toga je Rus potražio pomoć na forumu posvećenom igri Digital Combat Simulator (DCS). Član foruma iz Teksasa je pristao poslati dokumente u Moskvu, koje je Tiščenko dobio nešto kasnije te godine.

Iako pošiljalac tvrdi da nije vidio materijal označen kao povjerljiv te da je bio siguran da su dokumenti zastarjeli, slanje takvih dokumenata predstavlja kršenje zakona o izvozu oružja, jer su uputstva za borbene sisteme uvrštena na listu američke municije te zahtijevaju dozvolu za izvoz u inozemstvo.

Tiščenko je optužen 2016. godine, ali je uhapšen tek ove godine kada je otputovao u Gruziju, zemlju koja ga je izručila SAD-u. Optužen je za zavjeruu protiv SAD-a, krijumčarenje i kršenje Zakona o kontroli izvoza oružja.

Ruska ambasada u Washingtonu je sugerisala da se možda radi o namještaljki američkih vlasti.

U istrazi je ustanovljeno da je Rus prikupljao uputstva za nekoliko aviona te da je prodao dokumente vezane za borbeni avion F-16A kupcima na Kipru, u Japanu, Holandiji, Australiji, Njemačkoj i Tajvanu između 2012. i 2015. godine. Također, prikupljao je brojna druga uputstva za avione.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.