Projekat EU vrijedan 2,2 miliona eura za borbu protiv kriminala i korupcije

U Sarajevu će danas zvanično biti predstavljen novi dvogodišnji projekat “EU4Justice: Podrška borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini”, koji Evropska unija finansira sa 2,2 miliona eura u okviru kontinuirane podrške sektoru vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

Cilj projekta je poboljšanje efikasnosti, integriteta i profesionalnosti institucija u sektoru vladavine prava u Bosni i Hercegovini i obuhvata sve pravosudne institucije u zemlji – Visoko sudsko i tužilačko vijeće, tužilaštva, sudove, ministarstva pravde, agencije za sprovođenje zakona i Agenciju za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Projekat će predstaviti zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u našoj zemlji Khaldoun Sinno, francuski ambasador Guillaume Rousson, te voditeljica projekta “EU4Justice” – francuska tužiteljica koja se specijalizirala za teški kriminal Isabelle Arnal.

Projekat se sprovodi u partnerstvu sa Organizacijom za međunarodnu pravnu pomoć (GIP JIP) s ciljem poboljšanja efikasnosti istraga i krivičnog gonjenja predmeta teške korupcije i organizovanog kriminala putem pojačane saradnje u cijelom sistemu krivičnog pravosuđa.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*