Nova afera trese VSTV, za sutra zakazana vanredna sjednica

Nova afera trese Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH. Naime, prema medijskim navodima Milan Tegeltija, predsjednik VSTV preko posrednika, inače službenika SIPA-e, primao je mito kako bi se ubrzao rad na predmetu u pravosuđu. Tegeltija se oglasio saopštenjem za javnost i odbacio sve optužbe.

Inače, o svemu će sutra Tegeltija informisati članove Vijeća na vanrednoj sjednici.

Kako je objavljeno na portalu Žurnal, Marko Pandža, inspektor SIPA-e iz Banje Luke, dogovorio je sastanak Tegeltije i velikokladuškog biznismena Nermina Aleševića. Potom je, kako je navedeno, Tegeltija od Aleševića zatražio broj predmeta, te je obećao da će to završiti s Dalidom Burzić, tadašnjom glavnom tužiteljicom Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Naime, Alešević je suvlasnik kompanije koja iznajmljuje halu Agrokomerca koju su biznismeni Adnan Terzić i Amir Avdić založili kako bi dobili kredit Bobar banke, iako objekat nije u njihovom vlasništvu.

Zatim je sve istražila SIPA i proslijedila sarajevskom kantonalnom tužilaštvu koje nije učinilo ništa.

Aleševiću je, kako je navedeno u Žurnalovom tekstu, stiglo obećanje od inspektora Pandže da će sve biti ubrzano ako se potkuje Tegeltija. Alešević je potom Pandži dao dvije hiljade maraka uz obećanje da će dati još novca. Pandža je rekao da će Tegeltiji predati novac, objavio je magazin Žurnal.

Kontaktirali smo Aleševića i on nam je u kratkom telefonskom razgovoru kazao da ne želi ništa komentarisati.

Tegeltija je u saopćenju za javnost odbacio sve optužbe i istakao da se sastao sa Aleševićem ali da mu je rekao da se on ne može miješati u tužilački predmet te mu je preporučio da se pismeno obrati VSTV-u.

Kontaktirali smo i Dalidu Burzić ali nije odgovarala na naše pozive, ali je za druge medije navela da je za Aleševića čula kad joj je poslao tortu sa brojem predmeta ali, kako navodi, niko je nije u vezi s njim kontaktirao.

O svemu će detaljnije Tegeltija sutra informisati članove Vijeća na vanrednoj sjednici, a to će biti jedina tačka dnevnog reda.

(federalna.ba/Faruk Durmišević/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*