Na Drugoj međunarodnoj konferenciji bibliotekara, arhivista i muzeologa i predstavnici tuzlanske biblioteke

 

U organizaciji Nacionalne biblioteke Crne Gore„Đurđe Crnojević“ i Vlade Crne Gore – Ministarstva za kulturuorganizovana je DrugaMeđunarodna konferencija bibliotekara, arhivista i muzeologa „Libraries,Archives and Museums Conference (LAM),Montenegro,2019“,Cetinje, u perioduod 16. – 17. maja2019. godine.

Tema seminara je:„Evropske smjernice za saradnjubibliioteka, arhiva i muzeja,UN Agenda 2030. za održivi razvoj (UN2030 Agendafor Sustainable Development)“. Agenda UNza održivi razvoj2030. godine jeokvir od 17 ciljeva održivog razvoja (SDGs) sa ukupno 169 ciljeva koji obuhvataju ekonomski, ekološki i društveni razvoj. Oni postavljaju plan za sve zemlje da se aktivno uključe u stvaranju boljeg svijeta za svoje ljude. Biblioteke, arhivi i muzeji su ključne institucijeza postizanje ciljeva. Tokom proteklih godina IFLA (Međunarodna federacijabibliotečkih udruženja i institucija) je aktivno učestvovala u stvaranjuUN Agende 2030. zagovarajući uključivanje pristupa informacijama, očuvanje kulturnog nasljeđa, univerzalne pismenosti i pristupa informacijama i koimunikacijskim tehnologijama (ICT)

Ispred JUNarodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla,svoj rad je prezentirala mr.scEnisa Žunić, bibliotečki savjetnik, na temu:“Značaj bibliotečkih nauka i informacija u skladu sa nastavnim procesom, u kontekstu evropskih integracija s ciljem održivog razvoja“.

Skupu su se obratili Aleksandar Dajković, generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture Crne Gore, Aleksandar Kašćelan, gradonačelnik Prijestonice Cetinje, i Bogić Rakočević, direktor Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ Cetinje.

Konfereniciji suprisustvovali i uzeli učešćabibliotekari, arhivistiimuzeolozi iz Njemačke, Hrvatske,Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Kosova iMakedonije.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*